Pánikbetegség, magas vérnyomás?

Tisztelt Doktornő! 20 évvel ezelőtt lettem pánikbeteg Édesapám halála után. Több év küzdés után magamtól jöttem rendbe, magamtól hagytam el a Frontint, csak a magas vérnyomásra, és a szapora szívverésre való gyógyszert szedtem, a Betalocot, és az 5 mg-os Reniteket, ezeket már több mint tíz éve szedem. Stabil állapotban tartott, majd 2011-ben egy rossz élettársi kapcsolat közben lett egy gyengébb időszakom, akkor kaptam reggelre a fél szem Co-Reniteket. Nem volt különösebb problémám a vérnyomásommal, sem a pulzusommal. Lassan öt éve, hogy elmaradt a menstruációm, de a kezdeti néhány hőhullámon kívül semmi más panaszom nem volt. Eddig. 2016. novemberében 54 évesen meghalt az öcsém, szinte a karjainkban. Összeesett, és meghalt, a párom próbálta újraéleszteni a mentő kiérkezéséig, de én láttam rajta, hogy azonnal meghalt. Megállt a szíve. Épp költözés közben voltunk, ami elterelte a figyelmem, de januárban észrevettem, hogy nem tudok aludni, nagyon rosszakat álmodok, és a szívem gyorsan ver, a vérnyomásom is 170 körül lett. Egy tanfolyamra járok, ahol elsősegélyt is oktatnak, és ott tanultuk az újraélesztést is. Egész idő alatt azt láttam magam előtt, ami velünk történt. Este 9-10 óra körül elfogott egy pánikroham, a vérnyomásom 200/80, a pulzusom 110 lett. Alig 20 perc alatt ez lement 155/75-re, 75 pulzusra. Bevettem a szokásos gyógyszereim, és után beállt a rendes értékre. A baj, hogy ezek után el kezdtem magam újra figyelni, és félni, hogy újra felmegy a vérnyomásom. Legtöbbször fel is megy, de csak néhány percre, aztán lecsillapodik. Amikor saját magamnak mérem a vérnyomásom kezdetben akkor is ugyan úgy izgulok, mintha orvosnál lennék, aztán ha látom nem is olyan vészes az eredmény, akkor megnyugszom, és még lejjebb megy. Ha valami miatt kicsit szaporább, vagy erősebb a szívdobogásom, akkor már nem érzem jól magam a bőrömben. Evés után is érzem, hogy erősebben, nem gyorsabban ver a szívem, és ez már megint elindítja bennem a pánikot, Mióta újra el kezdtem szedni a Frontint ez csökkent. A baj, hogy néha akkor is érzem, hogy beindul a szívem, ha nem érzem a pánikot előtte. Nem annyira gyorsan, mint inkább erősen ver, és a vérnyomásom az egekben lehet, mert a nyakamon is érzem, és a póló is mozog rajtam. Ez ma este is így volt. Bevettem az esti adag gyógyszerem, és lejjebb ment, de nem úgy, mint előtte, mert most megint idegbeteg vagyok, hogy ez most mitől van? Más tünetem nincs, nincs légszomjam, nem szédülök, nincs fájdalom, csak az érzés, hogy dobog a testem. Voltam vérvételen, ahol minden eredményem jó, a TSH nem, az 0, 184, a referencia értéke: 0, 4-3, 6, de a T4 szabad frakció jó 18.77 referencia értéke: 9.03-21, 03. Tavaly voltam vele teljes kivizsgáláson, a jobb oldali pajzsmirigyet eltávolították 1987-ben, a bal oldaliban több göb van, van amelyik alul, van amelyik túlműködő. A sebész azt mondta, hogy mivel egy újabb műtétnél az egész mirigy állományt eltávolítják így azt csak akkor tegyük meg, ha feltétlen szükséges, ha fizikailag elnyomja a légcsövet, vagy hasonló, mert utána életem végéig gyógyszert kell szednem rá. Más orvosnál még nem voltam, mert minden orvostól félek, ha oda kell mennem az számomra egy olyan stressz, amitől megint egekben van a vérnyomásom. Mitől lettem megint ilyen rosszul? Előjött a pánikbetegségem, vagy a változókor is belejátszik, vagy a szívemmel van baj? Néha van egy kis ritmuszavarom, olyan rendetlen kis ütések után egy erősebb, és utána rendesen ver tovább, de ez megvan, mióta az eszem tudom. Mit tehetek azért, hogy ne legyenek ilyen vérnyomás kiugrásaim? Nem dohányzom, nem iszok alkoholt, kólát igen, naponta fél liternyit, néha lehet többet, minden nap eszem zöldséget, gyümölcsöt, 74-75 kiló vagyok, és 165 cm magas. Sajnos nem sportolok, mert attól is félek, hogy közben felmegy a pulzusom. Elnézést, hogy ilyen hosszúra sikeredett. Várom megtisztelő válaszát. Üdvözlettel.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza ingadozó vérnyomás témában

Kedves Kérdező, ne dugja a fejét a homokba! Először is javaslok egy részletes kardiológiai vizsgálatot, a leletek birtokában a gyógyszerelés valószínűleg korszerűsítésre fog szorulni. Ha vége a kivizsgálásnak és tisztázódik a szív- és érrendszeri állapota, ez mindenképpen meg fogja Önt nyugtatni, hiszen az esetleges biztos baj tudása (amely ráadásul kezelhető) is sokkal jobb, mint egy bizonytalan problémával kapcsolatos örökös aggódás. Ráadásul egyáltalán nem is biztos, hogy súlyos baj áll a panaszok hátterében. Ezzel párhuzamosan mindenképpen érdemes egy pszichológussal is felvenni a kapcsolatot, mert a feldolgozatlan lelki trauma csak ront az Ön állapotán. Kólából maximum 2 dl-t igyon, egyéb koffein tartalmú ital kerülése mellett. Ha intenzív sportot a kivizsgálás végéig nem is végez, napi fél-egy óra séta csak javíthat állapotán, csökkenti a stressz szintjét, javulhat a közérzete tőle. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus

Kérdés: 2017. április 18., 00:52; Megválaszolva: 2017. április 20., 21:19
Kérdések és válaszok: Magas vérnyomás (Hipertónia)
Kiugró vérnyomás/pulzus
Tisztelt Doktornő! Néhány hónapja már írtam Önnek. Nem dohányzó, viszont valamelyest stresszes életvitelt folytató 24 éves férfi vagyok. Több...
Magas vérnyomás
Stressz,pánik,magasvérnyomás,TIA...
Hirtelen szív feldobbanások és...
Szédülés, változatos tünetek...
Tisztelet Doktornő! 38 éves férfi vagyok, 185 cm és 85 Kg: Egy hónappal ezelőtt felkelés után volt egy szédüléses rosszullétem, sohe korábabn...