Lábfej zsibbadás, magas vérnyomás

Üdvözlöm! 24 éves fiatalember vagyok, túlsúlyos és magas vérnyomás betegségem van. Normális az a jelenség ha fizikai aktivitás után közvetlen mérve 160-170/80-90 pulzus 90-120 körüli értéket mérek majd kevés(kb 1 perc) pihenés utáni érték pedig 130-140/75-85 pulzus olyan 70-80 között változik? Másik kérdés pedig kb 3 éve letettem a cigarettát, majd most nyáron ismét elkezdtem dohányozni kb 1 doboz/nap kb 1 hónap után zsibbadni kezdett a bal lábfejem és állandó szédülésem volt.letettem a cigit 3 hétre a szédülés és a zsibbadás is elmúlt.majd megint rágyújtottam és ismét jelentkezett a zsibbadás és csak ugyan ott a bal lábfejemen és szédülés. Most megint nem szívom pár hete, de nagyon nehéz kibírni és a kilók is még jobban jönnek fel.Ön szerint valóban a dohányzás okozta ezeket a tüneteket ilyen hírtelen? esetleges allergia is lehet valamelyik összetevőre a dohányfüstben? Vagy keringési zavar? esetleg csak pszichés tünetek voltak? Mi a véleménye a nikotinmentes elektromos cigarettáról? Előre is köszönöm szépen!

Dr. Szanyi Andrea válasza magas vérnyomás témában

Kedves Kérdező!

A terhelés hatására keletkező vérnyomás- és pulzusszám emelkedés egy határig normális, függ a fizikai aktivitás mértékétől, idejétől, az edzettségi, terhelhetőségi szinttől. Nem írta, hogy mennyire túlsúlyos, ez is befolyásoló tényező. Nem írta hogy ezek az adatok milyen mértékű terhelés után jelentkeznek, egy erős sporttevékenység után normális, kis terhelés után kórjelző lehet.

A tartós dohányzás érszűkületet okoz, ez esetben a gyors változások alapján valószínűleg nem a cigaretta okozza közvetlenül a panaszát. ettől függetlenül, egy alsó végtagi artériás Doppler vizsgálat az érszűkület vizsgálatára szóba jön. A nikotinmentes elektromos cigaretta segítség lehet a dohányzásról való leszokásban, de a legfontosabb tényező ebben az akarat. Más, gyógyszeres lehetőség is rendelkezésre áll a dohányzásról való leszokás hozzásegítésében. Mindenesetre javaslom, hogy próbáljon lefogyni, rendszeres testmozgást végezni. Hosszú távon a túlsúly, a magas vérnyomás, a dohányzás mind rizikófaktorként szerepel a szív- és érrendszeri betegségek előfordulásában.

Kérdés: 2013. január 02., 12:45 ;Megválaszolva: 2013. január 03., 21:18
Kérdések és válaszok: Magas vérnyomás (Hipertónia)
Friocard kapszula
Magas vérnyomás
Enyhén magas, de ingazdozó...
Megdöbbentően magas...
Kiugró vérnyomás