Leukémia

Tisztelt Váróczy Úr! Szeretném megtudni, hogy ha egy 70 eves akut myeloid leukémiás beteget választás elé állítják, hogy vagy elfogadja a kemoterápiás kezelést és akkor esetleg lesz másfél éve vagy elutasítja és akkor bármikor meghalhat, akkor ez a másfél év valós várakozás vagy csak hitegetés? Ezt azért kérdezem mert Édesanyámnak is ez vilt a választási lehetösége, így természetesen a kemoterápiát választottuk. Azért mondom, hogy választottuk, mert az orvos gyakorlatilag a kezembe nyomott egy papírt és az előzöleg mondottakkal egyetemben rám bízta, hogy Édesanyámmal azt aláírassam. Sajnos a ke oterápia elkezdését követően egy héttel rohamosan elkezdett romlani az állapota. Óriási teher ez nekem. Ma sem tudom, hogy mit kellett volna tenni. Van egyáltalán olyan 70 éves beteg akinél ez a kezelési mód javulást eredményez, illetve mi történt volna ha akkor elutasítjuk a kemoterápiát. Nem tudom, hogy ennek volt-e értelme vagy esetleg azért ajánlják, hogy halála előtt kevesebbet szenvedjen? Kérem, segítsen, hogy választ találjak a miértekre! Köszönettel Gyöngyvirág

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Váróczy László PhD válasza leukaemia témában

Kedves Érdeklődő!

Az acut myeloid leukaemia kezelés nélkül néhány héten esetleg hónapon belül 100 %-ban halálos betegség. Csak és kizárólag kemoterápiás kezeléssel nyílik esély arra, hogy a beteg esetleg meggyógyuljon - bár 70 éves korban ennek valóban csekély a valószínűsége -, vagy legalábbis meghosszabbodjon az élete. Nem ismerem az Édesanyja pontos kórtörténetét, így általánosságban csak annyit mondhatok: egy 70 éves betegnél mindig a kockázat: haszon arány mérlegelésével kell megtervezni a kemoterápiát. Ha rossz az általános állapota és súlyos társbetegségei vannak, akkor csak szupportív kezelést (transzfúziók, antibiotikumok) célszerű alkalmazni a várhatóan rövid élettartam során.

Kérdés: 2011. július 07., 19:16; Megválaszolva: 2011. július 11., 19:33
Kérdések és válaszok: Vérképzőszervi daganatok (leukémia, limfóma)
Gyógyszermelékhatás
Puri-Nethol 50mg tabletta mellékhatásai érdekelnének. MAGYAR NYELVŰ TÁJOKOZTATÓ NEM VOLT A DOBOZBA. Mit nem ehetek.ihatok ill milyen gyógyszereket nem...
Leukemia
Mi a konkret halalok a leukemiak eseteben? Azt tudom, hogy tobb tipusa van, de szeretnek egy altalanos valaszt arra, hogy konkretan mibe halhat bele egy...
Anyukám leukémiás, milyen és...
Édesanyámról a mai napon kiderült, hogy leukémiás. A vérvételi eredményei a következők lettek: LDH-1325, WBC-80, MONO-17.5, NEU-5.43, LIM-70...
Krónikus mielomonocitás leukémia
kronikus mielomonocitás leukémiája van az anyukámnak.2 éve szedi a Litalirt, napi 1-2 tablettát..4 hete kapott vért, mert "rossz " volt a vérképe...