B-sejtes lymphoma

Tiszteletem! 3 éve, a homlokomon nőtt egy meggy nagyságú dudor, mely a hámréteg alatt volt található. Ambulláns műtéttel eltávolították (nem sikerűlt épben az eltávolítás ) A szövettan B-sejtes lymphomát diagnosztizált. Kb. fél évre rá ismét kiújjúlt, és vele egy időben a kulcs csontom alatt is nőt egy borsó nagyságú csomó. Akkor csak a kulcs csontomnál lévő csomót távolították el, hogy a szövettan eredményét összehasonlítsák. Az eltávolítás, itt sem történt épben. Szövettani eredmény: A látottak alapján a cutan indolens B-sejt lymphoma bizonyítotnak tekinthető. A besorolása problematikus, mivel azonban az infiltrátumban atipusos topográfiával atípusos bcl-6 pozitív sejtek mutathatók ki, ezért cutan follicuralis B-sejt lyphomának minősítjük a folyamatot. A vérkép, röngen, uh-vizsgálat, ct: negatív, a szervezetem tiszta. Ismét, kb.fél év múlva a tavalyi (kulcs csontom alatt) visszanőt egy csomó, de mostmár fél dió nagyságú lett. A vérkép, uh-ct lép-máj, ismét negatív. Bár az uh-megnagyobodott nyirokcsomókat mutatott, de azt mondták az nem gond. Vettek szövetmintát, mely megeggyezik a tavalyival, azzal a különdbséggel, hogy, már érinti a nyirokcsomó régióját. Az előzetes megbeszélések alapján, kemó-sugár terápia javasolt! A hematológián a Prof. Asszony ezt írta Diagnózis megnevezése: C8570 A non-Hodgkin lymphoma egyébb meghatározott típusa 95913 Malignus lymphoma, non Hodgkin, k.m.n (C85.9) Kérdéseim: Van e más alternatíva, a kemó-sugár kezelésen kívűl (ezeket nem szeretném vállalni) ? Ha nem vállalom, mik az esélyeim a gyógyulásra? Ha vállalom, mennyi az esélyem, a teljes gyógyulásra? Mi az alapja ennek a betegségnek, mitől alakúl ki? Mennyire súlyos az állapotom? Válaszát előre köszönöm! Maradok tisztelettel: Erika

Dr. Molnár Anna válasza lymphoma témában

Kedves Kérdező!

A szövettani vizsgálat önmagában nem elegendő a betegség (limfóma) stádium besorolásához, a kiterjedés megítélése céljából képalkotó (PET-CT) , csontvelővizsgálat is szükséges, ennek az ismeretében lehet a gyógyulás esélyét megmondani. Az Ön betegsége nemzetközi protokoll alapján kemo/citosztatikum ill. sugárkezeléssel gyógyítható, ahogyan az Önt gondozó hematológus tanácsolta!

Kérdés: 2011. május 29., 19:18; Megválaszolva: 2011. június 02., 08:06
Kérdések és válaszok: Vérképzőszervi daganatok (leukémia, limfóma)
vérképpel kapcsolatos kérdés
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! Olvastam, hogy a limfómák nem zárhatók ki vérkép alapján. Tökéletes, hibátlan vérkép esetén is lehet gyanakodni...
Tüdö gyógyászat
Tisztelt Doktornő! Édes apámról lenne szó és szeretném megkérdezni hogy a leletén a Histologia diffuz nagy B sejtes EBV positiv lymphomat...
non Hodgkins lymfhoma
ferjemnel majus elejen vettem eszre, hogy allaalatt duplajara nott a tokaja, amikor is sietve elvittuk orvoshoz, aki tomograf felvetelre kuldte. Az eredmeny...
lymphóma
Szabina vagyok. A barátomnál Lymphomát diagnosztizáltak.arra lennék kiváncsi hogy mi alapján lehet tudni hogy milyen stádiumban van a...
Non-hodgkin
TISZTELT DOKTORNŐ! NON-HODGKIN LYMPHOMA-M VAN. 1.NAP MABHTERA, 2.NAP KEMO, 3., 4., 5. NAP PEDIG MEDROL. ILYEN KEZELÉSBŐL KAPTAM 6-OT, TEHÁT SZEPTEMBER...