Akut Promielocitás Leukaemia

Tisztelt Web doktor?

2006 nyarán akut promielocitás leukaemiát állapítottak meg. Már jól vagyok és dolgozom. Szeretném megkérdezni, hogy miért kell még mindig gyógyszert (Purinethol) szedenem? Azért kérdezem mert a másfajta akut leukaemiák kórházi kezelése után a betegtársaim nem szednek gyógyszert. Még egy kérdésem lenne arra vonatkozólag, hogy kaphatok-e ösztrogén pótlás. 42 éves vagyok. Nem menstruálokmost már több mint 2 éve és nagyon megvisel testileg és lelkileg is. Az orvosom nem nagyon támogatja ezt a dolgot de én nagyon depressziós vagyok időnként (mikor meg kéne jönnie) . Veszélyesebb-e nekem az ösztrogén a betegségem miatt? A csontsűrűség leletem sem túl jó. Válaszát előre is köszönöm                                          Kornélia

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg Szakértő válasza leukémia témában

Kedves Kornélia!

Az Ön betegsége egy igen ritka, de szerencsére viszonylag jól kezelhető leukaemiafajta, Magyarországon évente 2-3 új esetnél több nemigen fordul elő. A kezelése is más, mint a többi leukaemia típusú: a gyógyulást követően is szükség van fenntartó kezelésre - ez a Purinethol -, hogy a betegség ki nem újuljon!

Nehezet kérdezett az ösztrogénpótlásról! Teljesen megértem az Ön aggályait - menstruációhiány, csontritkulás stb., - de vegye azt is figyelembe, hogy a promielocitás leukaemia egyik rettegett szövődménye az ún. DIC - ilyenkor a szervezetben többszörös trombózisok (vérrögök) keletkeznek illetve súlyos belső vérzések is kialakulnak. Az ösztrogénkészítmények pedig szintén fokozzák a trombózishajlamot - gondolom, a kezelőorvosa is ettől a "kettős kockázattól" szeretné Önt megkímélni. A döntés egyébként az Ön kezében van: ha nagyon szenved az ún. menopausa precox szindrómától, nyilván nem abszolút kontraindikált az ösztrogénkészítmények szedése, de legyen tisztában az esetleges szövődményekkel is! Üdvözlettel: Dr. Váróczy László hematológus, egyetemi adjunktus

Kérdés: 2009. május 09., 17:32; Megválaszolva: 2011. szeptember 29., 15:30
Kérdések és válaszok: Vérképzőszervi daganatok (leukémia, limfóma)
Labor lelet értékelése
Labor lelet plusz egyéb kérdés
Tisztelt Doktornő! A háziorvos a koleszterint említete, hogy az egy kicsit magas, de nem számottevő. 5,35 (<5,20) Esetleg fogyasszak kevésbé...
Plazmaadás
Lehet-e vérhigító (Fraxiparine) ...
labor lelet