• Esetleges tüdő fibrózis?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Orvos! Már 1-2 éve különböző féle léguti panaszaim vannak ( ingerköhögés ,torokköszörüles, párás időben légszomj, kilégzésnél hátba sugárzó fájdalom) melyekre eleinte röntgenfelvételekkel próbáltunk választ kapni és asztmát diagnosztizáltak (tévesen). Bár tökéletes spirometriám volt és remélem mái napig az van az orvos egy keződő asztmára gyanakodott akkoriban. Nem nyugodtak tüneteim így én sem és további kivizsgálásokkal (metacholin provokáció, gastroszkópia, újabb ct felvétel újabb spirometria és végul bronchoszkópia) próbáltam a dolgok elejére vagy végére jutni. Közben egyik MR felvételen kiderült hogy a csecsemőmirígyem nem húzódott vissza teljesen de még normális méretűnek mondható életkoromhoz képest(25). Myastenia grávis gyanúja miatt csináltam egy antiacth receptor és anti-MUSK tesztet melyek negatívak lettek és összes felsorolt vizsgálatra elmondható, hogy semmi szignifikánsat nem mutattak kivéve a bronchoszkópiát és a gasztroszkópiát( idült gastritis helico++ ...kezelve és már negativ.). Ugyanis sarcoidosis gyanúja miatt megbeszéltem az orvosommal, hogy elvégezzen rajtam egy tükrözést és próbáljunk belecsípni egy olyan szövetbe mellyel alátámaszthatjuk a sejtésünk. Elmondanám a szövettan eredményét (közben kaptam egy teljesen PTX-et melyből 3 nap alatt kigyógyultam kórházi kezelés után) : Mikroszkóposan szakadozott bevérzett bronchusfal rézleteket é peribronchiális tüdőzövet fragmentumokat láttunk interstitialis fibrois jeleivel. Tumorzövetet immunhiztokémiailag sem tudtunk igazolni. Rebiopsiát javaslunk. A diagnózis ezek után : Nem meghatározott idült bronchitis. A kérdésem a következő lenne: Az interstitialis fibrosis lehet-e egy nem megfelelően kezelt tüdőgyulladás (melyből 2 is volt akkor amikor a panaszaim kezdődtek úgy 2 éve) hátramaradt "hegesedése" mely nem progresszív vagy ez mindenképpen egy később progresszív (tüdőfibrózis) tüdőbetegség jele? Kb 1 hónapja szedek 24 mg medrolt és lassan felezem a dózist majd lassan abbahagyom szedését és új konzultációra megyek de az orvosom mintha nem tulajdonítana elég jelentőséget a fibrosis tényének. Lehet a rossz mintavételezés vagy esetleg tényleg egy jelentéktelen hegesedés is az a szövet amit láttak mely nem feltétlen későbbi tüdőfibrózis jeleként értelmezhető? Köszönettel, Aggódó beteg

        Dr. Boros Miklós válasza a fibrosis témában

        Tisztelt Kérdező! Nekem nagyon hiányzik a kivizsgálási sorból a mellkasi CT eredménye. Ez mind a sarcoidosis, mind a tüdőfibrosis gyyanú esetén szükséges. Kérem írja meg az eredményét.


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész

        Dr. Boros Miklós
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. január 03., 21:56; Megválaszolva: 2011. január 06., 20:51

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés