Fáradtság, nehéz légzés, szívdobogás.. éjaszakai légzéskiamradás?

Kedves Doktornő / Úr,



Tüneteim kb 3 hónapja kezdődtek, bármennyi alvás után fáradtan ébredtem, a munkában kevésbé tudtam koncentrálni, és  azelőtti rendszeres sportolásomat is abba kellett hagyjam, mert nem volt kedvem hozzá, a sportolást követően másnap fájt a mellkasom, nehezen vettem levegőt és még sokkal fáradtabb voltam. A mellkasi szorítás azóta rendszeressé vált most már egy emelet lépcsőzés után erősen ver a szívem és kapkodom a levegőt. (régen 3-4 emelet sem okozott gondot)

Mivel kb 5 hónapja hagytam abba a dohányzást (6 év folyamatosan, majd egy év szünet, és megint pár hónap) először arra gyanakodtam,   és  felkerestem az orvosomat. (angliában élek, így az itten orvost)

Ők a mellkasi szorító fájdalom miatt egyből koórház kivizsgálásra küldtek, mellkasröntgen, EKG, de mivel mindnekettő teljesen rendben volt, izomhúzódásnak vélték és hazaküdtek.

Majd miután nem múlt, a pszichológus ismerősöm felvetésére stresszes tünetekre kezdtem gyanakodni. Ezért elhagytam a kv-zást a teát, az alkoholt, miden nap meditáltam, agykontorloztam, sokat aludtam és kikapcsolódtam. (sportolni is próbáltam, de túl fáradt voltam hozzá...), de sajnos a tünetek egy hónap elteltével sem enyhültek. A szívszúrás megszünt, de a fáradtság, nehézlégzés, és a kis terhelésre való szívdobogás maradt.

Visszamentem az orvoshoz, de el akart küldeni azzal, hogy szerinte is stressz, többszöri kérés után hajlandó volt elküldeni egy nagy laborra (azt hittem ez ilyen esetekben alap dolog...), de a labor a kicsit magas koleszterinen kívül teljesen normális volt.

Manapság már éjszaka többször ébredek arra, hogy nem kapok levegőt, és 10-12 óra alvás sem elegendő arra, hogy kávé nélkül végigdolgozzak 8 órát a számítógép előtt. A tünetek néha elmúlnak pár órára, de azán megint visszatérnek. Megpróbáltam elmenni a parkba futni, de 10-20 perc futás annyira kifárasztott, hogy hazaérve egyből elaludtam és utána egész nap különösen fáradt voltam.

Kénytelen voltam  a neten utánaolvasni és az éjszakai apnea tünetei eléggé illenek rám, mivel horkolok is, dohányoztam is, háton is alszok, de kérdésem lenne, hogy az apnea okozhat e kis fizikai terhelésre szívszúrást és kifulladást, illetve indokolná e a nap közbeni mellkasni fájdalmamat?   

Illetve, hogy Ön milyen további vizsgálatokat javasolna, az fenti tünetek alapján?
   
(25 éves vagyok, soha nem volt semmilyen komolyabb betegségem, testsúlyom és testalkatom teljesen normális/sportos, szeretek és szoktam sportolni, változatosan étkezek, nem megterhelő, és nem stresszes ülőmunkát végzek, sokat alszom, napi 2-3 liter vizet iszom, viszont szmogos városi környezetben lakom)

 

Válaszát előre is nagyon köszönöm!

 

Bakos Ákos

WEBBeteg szakértő válasza mellkasfájdalom témában

Tisztelt Ákos! Nehéz erre levélben választ adni, mert bármennyire is alaposan és jól körülírta panaszait és eddigi vizsgálatainak eredményét, mégis jó lenne egy fizikális vizsgálat, vagyis, ha meg tudnám vizsgálni., De ez a tanácsadás nem erről szól. Ha Önnek ennyire makacs panaszai vannak, akkor kéne egy terheléses EKG-t csinálni, mert lehet, hogy nyugalomban nincs eltérés de terhelésre jelentkeznek a szivdobogások és ezt csak sresszel nem lehet magyarázni. Jó lenne még egy spiroergometria is ami el tudná különíteni, hogy a fáradtság terhelés alatt tüdő, sziv vagy izom eredetű. Akkor laborban jó lenne egy pajzsmirigy vizsgálatot és vírus szerológiát végeztetni, hogy nem volt korábban lezajlott fertőzése, ami miatt esetleg egy szívizomgyulladása (myocarditis) maradt volna hátra. Egyelőre ezek az ötleteim azzal kapcsolatban, amit elmondott, tehát csak tovább kéne ezt vizsgálni, mert, ha Ön 25 éves és egészséges életet él akkor ez nem igazán tartható, hogy a stressz okozza panaszait. Az alvást is ki lehet vizsgálni, de ha nem horkol, nem túlsúlyos, akkor ez sem valószinű, mert ez inkább 40 év felett, túlsúllyal és horkolással járnak. Különben az alvási apnoe szindróma magyarázhatná ezeket, amiket Ön említ, de nem hiszem, hogy ez lenne a baja.Üdvözlettel.

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát.
A válasz 5 évnél régebben keletkezett, így egyes tanácsok napjainkra túlhaladottá válhattak.
WEBBeteg szakértő
WEBBeteg szerkesztőség
Megválaszolva: 2009. június 16.

Kérdések és válaszok: Légzőszervi megbetegedések

Szárazon félrenyelt proten por okozhat...
Tisztelt Doktornő, 3 napja készítettem a reggelimet, ami zabkása volt fehérje turmix-al. A port nem sikerült megfelelően elkavarnom, melynek eredményeként...
Penész probléma
Tisztelt Doktor Nő! A minap arra lettünk figyelmesek, hogy a konyha bútorunk hátulja teljesen átázott és kicsit penészes. Ezt követően 1 nappal már víz...
Mellkasfájdalom, quantiferon pozitív...
Tisztelt doktornő! 2019-Ben igazolt, nem fertőző tbc-s beteg voltam. Pár hónapnyi gyógyszeres kezelést követően gyógyultnak nyilvanítottak, közben. 1.típusu...
Fokozottabb tüdőrajzolat
Tisztelt Doktornő! Édesanyámnak reumatológia vizsgálat során mellkas ct készítését írták elő. A lelet az alábbi: Ismert situs inversus. Éles kontúrú rekesz....
Cserép összetörése során keletkező...
Tisztelt Doktornő! 4 évvel ezelőtt a szüleimnek kellett segítenem kb. 2-3 garázsnyi melléképületről tetőcsere miatt levett cserepet kellett neki vágni a...
Elhúzódó köhögés
Kedves Dr-nő. Panaszommal jelentkeztem Pulmanológiára: Körülbelül múlt hónap 10 én csúnyán megvoltam fázva, torokfájással kezdődött majd nagyon erős...