Fáradtság, nehéz légzés, szívdobogás... éjaszakai légzéskiamradás?

Kedves Doktornő / Úr,



Tüneteim kb 3 hónapja kezdődtek, bármennyi alvás után fáradtan ébredtem, a munkában kevésbé tudtam koncentrálni, és  azelőtti rendszeres sportolásomat is abba kellett hagyjam, mert nem volt kedvem hozzá, a sportolást követően másnap fájt a mellkasom, nehezen vettem levegőt és még sokkal fáradtabb voltam. A mellkasi szorítás azóta rendszeressé vált most már egy emelet lépcsőzés után erősen ver a szívem és kapkodom a levegőt. (régen 3-4 emelet sem okozott gondot)

Mivel kb 5 hónapja hagytam abba a dohányzást (6 év folyamatosan, majd egy év szünet, és megint pár hónap) először arra gyanakodtam,   és  felkerestem az orvosomat. (angliában élek, így az itten orvost)

Ők a mellkasi szorító fájdalom miatt egyből koórház kivizsgálásra küldtek, mellkasröntgen, EKG, de mivel mindnekettő teljesen rendben volt, izomhúzódásnak vélték és hazaküdtek.

Majd miután nem múlt, a pszichológus ismerősöm felvetésére stresszes tünetekre kezdtem gyanakodni. Ezért elhagytam a kv-zást a teát, az alkoholt, miden nap meditáltam, agykontorloztam, sokat aludtam és kikapcsolódtam. (sportolni is próbáltam de túl fáradt voltam hozzá...) de sajnos a tünetek egy hónap elteltével sem enyhültek. A szívszúrás megszünt, de a fáradtság, nehézlégzés, és a kis terhelésre való szívdobogás maradt.

Visszamentem az orvoshoz de el akart küldeni azzal hogy szerinte is stressz, többszöri kérés után hajlandó volt elküldeni egy nagy laborra (azt hittem ez ilyen esetekben alap dolog...) , de a labor a kicsit magas koleszterinen kívül teljesen normális volt.

Manapság már éjszaka többször ébredek arra hogy nem kapok levegőt, és 10-12 óra alvás sem elegendő arra hogy kávé nélkül végigdolgozzak 8 órát a számítógép előtt. A tünetek néha elmúlnak pár órára, de azán megint visszatérnek. Megpróbáltam elmenni a parkba futni de 10-20 perc futás annyira kifárasztott hogy hazaérve egyből elaludtam és utána egész nap különösen fáradt voltam.

Kénytelen voltam  a neten utánaolvasni és az éjszakai apnea tünetei eléggé illenek rám, mivel horkolok is, dohányoztam is, háton is alszok, de kérdésem lenne hogy az apnea okozhat e kis fizikai terhelésre szívszúrást és kifulladást, illetve indokolná e a nap közbeni mellkasni fájdalmamat?   

Illetve hogy Ön milyen további vizsgálatokat javasolna, az fenti tünetek alapján?
   
(25 éves vagyok, soha nem volt semmilyen komolyabb betegségem, testsúlyom és testalkatom teljesen normális/sportos, szeretek és szoktam sportolni, változatosan étkezek, nem megterhelő, és nem stresszes ülőmunkát végzek, sokat alszom, napi 2-3 liter vizet iszom, viszont szmogos városi környezetben lakom)

 

Válaszát előre is nagyon köszönöm!

 

Bakos Ákos

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza mellkasfájdalom témában

Tisztelt Ákos!

Nehéz erre levélben választ adni, mert bármennyire is alaposan és jól körülírta panaszait és eddigi vizsgálatainak eredményét, mégis jó lenne egy fizikális vizsgálat, vagyis, ha meg tudnám vizsgálni. De ez a tanácsadás nem erről szól. Ha Önnek ennyire makacs panaszai vannak, akkor kéne egy terheléses EKG-t csinálni, mert lehet, hogy nyugalomban nincs eltérés de terhelésre jelentkeznek a szivdobogások és ezt csak sresszel nem lehet magyarázni.

Jó lenne még egy spiroergometria is ami el tudná különíteni, hogy a fáradtság terhelés alatt tüdő, sziv vagy izom eredetű. Akkor laborban jó lenne egy pajzsmirigy vizsgálatot és vírus szerológiát végeztetni, hogy nem volt korábban lezajlott fertőzése ami miatt esetleg egy szívizomgyulladása (myocarditis) maradt volna hátra. Egyelőre ezek az ötleteim azzal kapcsolatban amit elmondott, tehát csak tovább kéne ezt vizsgálni, mert, ha Ön 25 éves és egészséges életet él akkor ez nem igazán tartható, hogy a stressz okozza panaszait.

Az alvást is ki lehet vizsgálni, de ha nem horkol, nem túlsúlyos, akkor ez sem valószinű, mert ez inkább 40 év felett, túlsúllyal és horkolással járnak. Különben az alvási apnoe szindróma magyarázhatná ezeket amiket Ön említ, de nem hiszem, hogy ez lenne a baja.Üdvözlettel: Dr. Brugós László

WEBBeteg szakértő
WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2009. június 16., 09:08; Megválaszolva: 2009. június 16., 09:08
Kérdések és válaszok: Légzőszervi megbetegedések
Légzésfunkció
Kedves Dr bő! Légzésfunkciom eredménye a következő! FEV1 79%.Fev1Vc 89%.Segítene nekem ezt értelmezni? Ez nagyin rossz erednény? 42 éves...
Köhögés, szédülés
Jó estét! December 16. - án szültem császármetszéssel, márt ott a kórházban elkezdődött egy köhögés, de mára nagyon erőssé vált, rengeteg...
Folyékony szappan belélegzése
mellkasi és hát fájdalom
Mellkas CT