• Öröklött tüdőrák?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztel Doktorúr vagy Doktornő!

        A kérdésem röviden annyi lenne, hogy örökölhető e a tüdőrák? Ki is fejteném, miért merült fel bennem ez a kérdés. Apai ágon a nagymamám, aki élete nagy részét tiszta levegőjű falun töltötte, és soha életében nem dohányzott, ( sőt körülötte sem nagyon, mert szerencsére a családunkban ritka, aki rágyújt) 70 éves korában elég gyors lefolyású tüdőrákban halt meg (6 hónap alatt). Elmondható róla, hogy sosem volt beteges, erős testfelépítésű, munkabíró asszony volt. Édesapám 59 éves korában hunyt el, szintén tüdőrákban és ő sem dohányzott sosem. Szeptember elején diagnosztizálták nála a betegséget és októberben már meg is halt. Az volt az első tünete, hogy berekedt, elment a hangja, ezután rohamosan fogyni kezdett és napról napra romlott az állapota.

        Jól gondolom, ezek után, hogy bár én sem dohányzom és nem is dohányoztam sosem, de nagy esélyem van arra, hogy nálam is kialakuljon ez a betegség? Lehet-e vizsgálni, hogy genetikailag meg van _e bennem a hajlam a tüdőrákra és tehetek-e azért valamit, hogy nálam ne alakuljon ki?

        Válaszát előre is köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a tüdődaganat témában

        Tisztelt Kérdező!


        Amit elmondott valóban azt engedi következtetni, hogy nagyobb a tüdőrák halmozódása családjában. A dohányzáson kívül más tényezők is szerepet játszhatnak, mint korábbi krónikus fertőzések, vírusinfekciók, levegőszennyeződés, passzív dohányzás stb. Még egyelőre nincs olyan genetikai szűrővizsgálat, amivel ki tudnánk mutatni valamilyen eltérést vagy rákra való hajlamot. De ha lenne is, akkor sem lehetne a szűrésen kívül mást tenni, mert a betegség kialakulásának megakadályozását még nem ismerjük.

        Sajnos édesapjánál mikor a rekedtség megjelent, akkor ez inoperabilis daganatot jelentett. Ha szerencséje lett volna és korábban felfedezik mellkas röntgennel, akkor talán lehetett volna segíteni. Más esélyt nem látok, de ez nem  jelenti azt, hogy önnek akinek csak 50% a genetikai öröklődése édesapjától a másik fele meg édesanyjától, pontosan ilyen jövőnek kell elébe nézzen. Járjon  évente szűrővizsgálatra és ezzel idejében fel lehet fedezni a betegséget és ez gyógyulással ér fel.

        Üdvözlettel: Dr. Brugós László


        WEBBeteg Szerkesztőség
        Orvos Itt kérdezhet További orvosok

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-06 22:18:18; Megválaszolva: 2011. szeptember 23., 10:13

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Hüvelygomba és fogamzásgátló
        Online konzultáció
        Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
        Allergiás?
        Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.