• Pleura callus?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr!

        2008. októberében voltam tüdőgyógyásznál, ahol az alábbi leletet kaptam:mellkas RTG: norm. rekeszállás, szabad laterális sinusok. Norm. kp. árnyék, Kóros parenchimaárnyék nem ábrázolódik. Spirometria: enyhe obstr. ventil zavar. Ez év januárban műtét előtti rutin vizsgálat miatt mellkas átvilágításon voltam, ahol az alábbi leletet kaptam: Mk. csúcsban pleura callus van. Norm. helyzetű sima konturu rekesz. A kisvérkör és a szív szabályos. Utána néztem, hogy a pleura callus meszesedést jelent. Biztos lehetek ebben? Októberben miért nem látszott? Azóta nem voltam megfázva, nem voltam beteg! Szükséges lehet esetleg ezirányban további vizsgálat? Nyugtalanít a dolog, a testvérem néhány éve tüdőrákban halt meg. Egyéb betegségeim: nyelőcső fekély, idült gyomorhurut, krónikus arcüreg és iköböl gyulladás miatt műtöttek. Immunológiai vizsgálatom folyamatban van. Visszeresek a lábaim, az érsebész szerint kisér angiopathia feltételezhető, a visszerek még nem érettek a műtétre. Raynaud szindróma, kéztő alagút szindróma.

        Tisztelettel várom válaszát

        WEBBeteg szakértő válasza a tüdőelváltozás témában

        Tisztelt Kérdező!


        A csúcsi pleura callus nagyon finom, diszkrét mellhártya elváltozás (megvastagodás, meszesedés), aminek oka rendszerint egy fiatalkori tbc-s primér gyulladás, ami lehet, hogy teljesen  tünetmentesen zajlott le valamikor. Ha a korábbi mellkas felvételen nem írták le, az azt jelenti, hogy a korábbi leletező vagy nem vette észre, vagy olyan diszkrét és jellegtelen, hogy nem tartotta fontosnak a leírását. Mindkét röntgenen semmi jelentős eltérése nincs. Ha a pleura callus olyan jelentős lenne, akkor légzésfunckiós vizsgálata restriktív ventilációs zavart leletezett volna és nem obstrukciót, ami szükületet jelent, de az is enyhe. Ennek a pleura callusnak semmi köze a rák kifejlődéséhez és nincs semmi teendő vele, főleg, ha semmi panasza sincs. Ami a tüdőgyógyászati részét képezi leírt eltéréseinek az az obstrukció, ami miatt, ha dohányzik abba kéne hagyni és/vagy hörgőtágítót felíratni és évente 2x ellenőrizni a légézésfunkcióját. Inkább fordítson továbbra is figyelmet belgyógyászati bajaira.


        Tisztelettel:

         Dr. Brugós László

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-01-20 21:23:58; Megválaszolva: 2011. augusztus 25., 14:50

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés