Pleura callus?

Tisztelt Doktor Úr!

2008. októberében voltam tüdőgyógyásznál, ahol az alábbi leletet kaptam: mellkas RTG: norm. rekeszállás, szabad laterális sinusok. Norm. kp. árnyék, Kóros parenchimaárnyék nem ábrázolódik. Spirometria: enyhe obstr. ventil zavar. Ez év januárban műtét előtti rutin vizsgálat miatt mellkas átvilágításon voltam, ahol az alábbi leletet kaptam: Mk. csúcsban pleura callus van. Norm. helyzetű sima konturu rekesz. A kisvérkör és a szív szabályos. Utána néztem, hogy a pleura callus meszesedést jelent. Biztos lehetek ebben? Októberben miért nem látszott? Azóta nem voltam megfázva, nem voltam beteg! Szükséges lehet esetleg ezirányban további vizsgálat? Nyugtalanít a dolog, a testvérem néhány éve tüdőrákban halt meg. Egyéb betegségeim: nyelőcső fekély, idült gyomorhurut, krónikus arcüreg és iköböl gyulladás miatt műtöttek. Immunológiai vizsgálatom folyamatban van. Visszeresek a lábaim, az érsebész szerint kisér angiopathia feltételezhető, a visszerek még nem érettek a műtétre. Raynaud szindróma, kéztő alagút szindróma.

Tisztelettel várom válaszát

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza tüdőelváltozás témában

Tisztelt Kérdező!

A csúcsi pleura callus nagyon finom, diszkrét mellhártya elváltozás (megvastagodás, meszesedés) , aminek oka rendszerint egy fiatalkori tbc-s primér gyulladás, ami lehet, hogy teljesen tünetmentesen zajlott le valamikor. Ha a korábbi mellkas felvételen nem írták le, az azt jelenti, hogy a korábbi leletező vagy nem vette észre, vagy olyan diszkrét és jellegtelen, hogy nem tartotta fontosnak a leírását. Mindkét röntgenen semmi jelentős eltérése nincs. Ha a pleura callus olyan jelentős lenne, akkor légzésfunckiós vizsgálata restriktív ventilációs zavart leletezett volna és nem obstrukciót, ami szükületet jelent, de az is enyhe. Ennek a pleura callusnak semmi köze a rák kifejlődéséhez és nincs semmi teendő vele, főleg, ha semmi panasza sincs. Ami a tüdőgyógyászati részét képezi leírt eltéréseinek az az obstrukció, ami miatt, ha dohányzik abba kéne hagyni és/vagy hörgőtágítót felíratni és évente 2x ellenőrizni a légézésfunkcióját. Inkább fordítson továbbra is figyelmet belgyógyászati bajaira.

Tisztelettel:

Dr. Brugós László

Kérdés: 2009. január 20., 21:23; Megválaszolva: 2011. augusztus 25., 14:50
Kérdések és válaszok: Légzőszervi megbetegedések
Folt a tüdőn, lehet tüdőrák?
Tisztelt Doktor Úr! Édesapámnál az idei tüdőröntgen során egy foltot találtak a tüdején. Most további vizsgálatra vár. A CT vizsgálat ezt...
Tüdő
3 hónapja a tüdőmben egy tág eret találtak. Azt mondták genetika, nem kell foglalkoznom vele. Azóta légszomj gyötör. Mennyire megbízható egy...
Van-e megoldás?
Üdvözlöm, és elösször is köszönöm a válaszát! Kérdezte hogy a folt változott -e, hát most mikor controll vizsgálaton voltam vissza aztmonták...
Röngen felvétel tüdőgyulladás...
Kedves Doktornő! Két hete gyógyultam meg tüdőgyulladásból. Házi orvosom mellkas felvételre küldött ellenőrzésképpen. Leletem a következő:...
Tüdő röntgen
Tisztelt Doktornő! Az alábbi diagnózist kaptam, be nem azonosított vírusfertőzést követő kivizsgáláson. 94-95% saturációs értéket mértek...