Életmódváltás után milyen pulmonológiai vizsgálatra van szükség?

Tisztelt Doktornő! 2018 szeptembertől 2021 szeptemberig napi 6-7 órát, az utóbbi 1 évben pedig napi 9-10 órát töltöttem a számítógép előtt ülve, abból az elmúlt 4 hónapban az alvást leszámítva szinte végig ez történt. Aludni is rendszertelenül aludtam, és egy koszos, ritkán tisztított, nem a legjobb levegőjű szobában laktam az elmúlt egy évben. Kérdésem az lenne, hogy miután ezt megváltoztatom, de szeretném felmérni milyen károkat okozott a fent említett életmód, érdekelne, hogy a pulmonológiai vizsgálatok közül melyekre lenne érdemes elmennem, ha alaposan szeretném kivizsgáltatni magamat, a tüdőszűrésen kívül?: - Mellkas röntgen - Mellkas CT - Spirometriai vizsgálat (Elnézést ha a fentebb említettekből van, ami beletartozik a tüdőszűrésbe alapból, ezt nem tudom) Vagy akár mind, a fentebb írtak közül szükséges, vagy azokon kívül más amit nem említettem. Köszönöm előre is a választ!

Dr. Hangonyi Csilla válasza életmód váltás utáni kivizsgálás témában

Kedves Kérdező! Az Ön által említett életmód, valószínűleg nem okozott maradandó károsodást a tüdejében. Életmód váltása természetesen jó döntés. Amennyiben nem dohányzik, és nincs légzési panasza (köhögés, nehézlégzés) akkor nincs különösebb tennivalója. A későbbiekben, évente tüdőszűrés elegendő. Ha panaszos, forduljon tüdőgyógyászhoz. Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2022. november 01.

Kérdések és válaszok: Légzőszervi megbetegedések

Azbeszt belégzésének mik a...
Kedves Doktornő! Elmúlt héten óvatlan voltam és (vélhetően) azbeszt hullámpalát takarítottam, ugyan nagyrészt pormaszk volt rajtam, de úgy érzem, hogy...
Torokkaparás fokozódó köhögés
Üdvözlöm! Olyan kérdésem lenne Önök felé, hogy jópár hete azzal küzdök, hogy kapar, köszörül a torkom, és ha elkezdek köhögni, akkor egyre nagyobb lesz az...
Szárazon félrenyelt proten por okozhat...
Tisztelt Doktornő, 3 napja készítettem a reggelimet, ami zabkása volt fehérje turmix-al. A port nem sikerült megfelelően elkavarnom, melynek eredményeként...
Penész probléma
Tisztelt Doktor Nő! A minap arra lettünk figyelmesek, hogy a konyha bútorunk hátulja teljesen átázott és kicsit penészes. Ezt követően 1 nappal már víz...
Mellkasfájdalom, quantiferon pozitív...
Tisztelt doktornő! 2019-Ben igazolt, nem fertőző tbc-s beteg voltam. Pár hónapnyi gyógyszeres kezelést követően gyógyultnak nyilvanítottak, közben. 1.típusu...
Fokozottabb tüdőrajzolat
Tisztelt Doktornő! Édesanyámnak reumatológia vizsgálat során mellkas ct készítését írták elő. A lelet az alábbi: Ismert situs inversus. Éles kontúrú rekesz....