Tüdő ct lelet értelmezése

Üdvözlöm. Csatolom a CT vizsgálat eredményét,melynek értelmezésêben kérem a segítségét. Negatív leletnek számít vagy további vizsgálatok szükségesek? Előzmények: A vizsgálatra emésztési problémák kivizsgálása céljából elvégzett gastroscopia és colonoscopia előtt került sor. A tüdőmre most nem volt panaszom. 2-3 évvel ezelőtt volt olyan problémám, hogy szárazon köhögtem egy évig,de elmúlt. A fennálló refluxra fogtam. Továbbá december végén 1 hétig nehéz légzés. Mély lélegzetvételkor volt furcsa érzésem,de ez is elmúlt. Covidos nem voltam. A negyedik oltás után kezdődtek az emésztési problémák (2 sputnik és 2 pfizer) . Az oltás után erősen bedagadtak a bal kulcscsontnál lévő nyirokcsomók,amelyek már visszahúzódtak és nem fájnak. Minden labor leletem,hasi mri,ultrahang,gyomor és béltükrözés negatív. Natív mellkas lowdose CT Mindkét oldalon a tüdőcsúcsban kötegezettség mellett egy-egy maximum 3mm-es subpleuralis nodulus látható. Légzési műtermékek mellett solid pulmonalis nodulus nem látható. Ventrálisan mindkét oldalon a pleura helyenként kötegesen megvastagodott . Mindkét oldalon basalisan, a 7-s segmentumban kötegezettség. Subpleuralisan tejüvegszerű homály vagy kiterjedt konszolidáció nem látható. Az axillákban, mediastinumban, hilusokban maximum 8mm rövid átmérőjű nyirokcsomók láthatók. A hilusok nyirokcsomó statusa natív vizsgálat alapján korlátozottan megítélhető. Pleurális folyadék nem látszik. Szív normális nagyságú. Normális nagyságú pajzsmirigy lebenyek. Gerincen kezdődő spondylosis jelei. Mindkét oldalon sternoclavicularisan vacuum fenomén látszik. Felhasi szervek megítélése korlátozott. A mellékveséken nagy méretű kiszélesedés nem látható. Lép környezetében több, maximum 11mm-es melléklép látszik. Vélemény: Intrapulmonalis térfoglalás nem látható. Válaszát előre is köszönöm.

Dr. Hangonyi Csilla válasza CT lelet értelmezése témában

Kedves Kérdező!

A COVID oltás után a nyirokcsomók fájdalmas duzzanata gyakori, természetes jelenség.

A mellkas CT -n csak korábbi gyulladásos folyamat maradványait írták le. Aktuálisan zajló, kezelést igénylő elváltozás nincs.

A továbbiakban időnkénti mellkas röntgen kontroll javasolt.

Üdvözlettel:

Kérdés: 2022. július 13., 02:01 ;Megválaszolva: 2022. július 14., 10:05
Kérdések és válaszok: Légzőszervi megbetegedések
Low dose CT lelet
Kedves Doktornő, kérem, véleményezné a LDCT leletemet? Van további teendő? Tüneteim: egy ponton enyhe hátfájás, ami ugyanott a mellkasomban is...
Mellkasröntgen eredménye
Tisztelt Doktornő! A mellkasröntgen elkészült leletén az alábbi diagnózis olvasható: "A tüdők fokozott légtartalmúak, Infrahilarisan jobb...
Spirometria vizsgálat
Tiszteletem Dr. Nő Én ma voltam Spiro vizsgálaton FVC. 97% FEV1: 70% PEF 91% jelenleg 176cm /114kg vagyok. Ön szerint ez milyen eredmény? Sajnos nagyon...
Köpetürítés
Tisztelt Doktor Nő! Olyan kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy már elég rég óta minden reggel ilyen kis zselés golyó szerü kis valamiket köhögök...
Mellkas röntgen
Tisztelt Doktornő! Éves tüdőszűrésen készült tegnap az alábbi lelet, ami miatt most nem vagyok túl nyugodt. Tüdőgyógyászt nem sikerült elérnem...