PTX műtét utáni aktivitás

Tisztelt Doktornő! 26 éves bringás futár vagyok, és épp belekezdtem a vendéglátásba is. Nem rég volt egy spontán ptx-em a jobb tüdőcsúcsban, amit 8 nap drainage után április 28-án VATS műtéttel tettek helyre, pleurodosis és atypusos resectioval - a mellhártya ragasztva lett, illetve fémvarratot kaptam a tüdőcsúcsba - és ennek utóélete kapcsán lenne pár kérdésem Önhöz. Előre elnézést kérnék, hogy kicsit bő lére eresztem, de mindent túlaggódok. Amiket azóta is tapasztalok kissebb-nagyobb mértékben időnként: - jobb oldali mellkasom még mindig kicsit érzékeny a nyomásra, tapintásra. - hátam középrészén jobb oldalt van egy pont ahol élesen nyomó érzés szokott azóta is jelentkezni időnként - a mellkasomban időnként visszaesést tapasztalok a gyógyulásban, jellemzően egy egy rosszabb mozdulat után napokig (bár igyekszem óvatos lenni mindig, az életem élem, és egy egy reflex szerű mozdulatot nem tudok elkerülni) , legutóbbi ilyen 2 napja történt, éjszaka megébredtem és pozícióváltáskor rosszul támaszkodtam a jobb oldalamra, és meghúzódott kicsit, azóta érzem belül a feszítő, szúró, érzést néha, ami jobb vállamba, mellkasomba, és hátra a lapockámba is tud sugározni, ahol a cső volt (illetve nagyon mély levegővételnél) - ez a lapockánál lévő kellemetlen érzés egyébként is szokott jelentkezni, többek között köhögéskor határozottan érzem A folyadék általi bugyborékoló, hörgő érzés egy ideje eltűnt, lázam nem szokott lenni, csak néha kisebb hőemelkedésem. Az immunrendszerem értelemszerűen legyengült, így az elmúlt két hónapban volt párszor taknyos-köhögős-torokfájós gyengélkedésem pár napig. Ezek fényében a kérdéseim pedig a következők lennének: - Ezekre az utó tünetekre meddig számíthatok kb, műtét után mennyi ideig normálisak ezek a visszatérő fájdalmak és kellemetlen érzések? - SMR fitneszhenger használatának és egyéb keményebb külső nyomásoknak (pl masszázs, hason fekvés) alávethetem e már magam? Egyelőre kemény talajon feküdni sem kellemes. - Mozgásformákat szeretném visszavezetni az életembe. Csinálok légzőtornát időnként, enyhébb futás, pici ugrálás-rugózás is megy már, pár napja már biciklire is felülök, természetesen különös óvatossággal. Kérdés viszont, hogy esetleg elkezdhetek e enyhébb expanderes felsőtest edzést, csinálhatok e planket, esetleg könnyebb súlyzós edzést apránként, illetve mikor térhetek vissza a konditermi edzéshez, falmászáshoz, biciklis futárkodáshoz és vendéglátózáshoz? - Végül pedig, hogy július végén már elmennék fesztiválra -a sebészorvosom engedelmével-, nyilván itt buliznánk, de aggódom miatta, nem e árthatok vele magamnak. És ebből kifolyólag érdekel pl az, hogy ugyan a dohányzásról leszoktam március elején a covid miatti karantén alatt, és egyáltalán nem is tervezek aktívan visszaszokni (tudom, hogy nem is fogok, mert nem érzem hiányát, és a ptx-et sem kívánom megismételni) , viszont néha társasági alkalmakon, bulikon megkívánok egy-egy szálat. Eddig nem szívtam el egyet sem, viszont ha a fesztiválokon illetve néhány iszogatás alkalmával elszivok egy-két szálat időről időre, azzal mennyire veszélyeztetem magam, illetve a légmell kiújulását? (lényegében ha a jövőben "party-dohányos" státuszban lennék) Köszönöm előre is válaszát, és újfent elnézést kérek a hosszú szövegért. -Kristóf

Dr. Hangonyi Csilla válasza PTX után témában

Kedves Kristóf!

A műtét és a pleurodesis után az Ön által érzett fájdalmak, mellkasi diszkomfort érzések természetesek. Ezek hónapokig eltarthatnak, és időjárás változáskor illetve bizonyos mozdulatok során a későbbiekben is jelentkezhetnek. A komoly edzéseket( súlyok, expander stb.) még ne végezze, viszont a légzőtorna, úszás, kerékpározás mehet. Csak olyasmit csináljon ami nem fájdalmas, nem megerőltető. A terhelést fokozatosan növelje.

A dohányzásról való leszokásához gratulálok! Ezzel tesz a legtöbbet egy esetleges újabb PTX kialakulása ellen. Az alkalmi dohányzást semmiképpen nem ajánlom, mert akár már egy szál cigaretta elszívása után is megjelenhet a nikotin utáni vágy. Kár lenne az eddigi erőfeszítéseit egy pillanat alatt veszni hagyni.

Mielőbbi teljes gyógyulást és kitartást kívánok!

Üdvözlettel:

Kérdés: 2022. június 28., 17:23; Megválaszolva: 2022. július 02., 16:13
Kérdések és válaszok: Légzőszervi megbetegedések
Mellkas röntgen
Tisztelt Doktornő! Éves tüdőszűrésen készült tegnap az alábbi lelet, ami miatt most nem vagyok túl nyugodt. Tüdőgyógyászt nem sikerült elérnem...
Tüdőbetegség
Üdvözlöm Doktornő! Szeretném segítségét kérni a mellkas ct-m eredményének értelmezésében! Van e félni valóm,komoly baj van? Fel kellene...
Kemény orrváladék
Tisztelt Doktornő! Áprilisban volt egy három hétig tartó betegségem ,valószínű covid , bár tesztet nem csináltam de mivel elhúzódó köhögés...
Tüdő ct lelet értelmezése
Üdvözlöm. Csatolom a CT vizsgálat eredményét,melynek értelmezésêben kérem a segítségét. Negatív leletnek számít vagy további vizsgálatok...
Post COVID, tüdőelváltozás
Tkisztelt Doktornő! December végén, január elején covid-os lettem, majd febr. 14-én kórházba kerültem pitvari fibrillatio és flutter...