Légzési probléma

Tisztelt Doktornő! 1-2 éve észrevettem, hogy leginkább reggelente ébredés után, mély levegővétel végén a mellkasomba lent, bal-közép tájékon kicsit érdes, húzó, pontosan nem is tudom körülírni az érzést, mintha a tüdőm "kitapadna" ilyenkor. Ezután a nap folyamán nem is érzek hasonlót. Eleinte a cigarettára gyanakodtam, le is tettem, de nem múlt el ez a jelenség. Paxirasolt kezdtem el szedni, gondoltam valami váladék felgyülemlik, de ez sem hozott eredményt. Mostanában egyre gyakrabban érzem ezt mély levegővételnél, de amint "kitapad" vagy nem is tudomi történik ilyenkor, utána semmi ilyen gondom nincs. Egyébként nem köhögök, néha-néha van egy kis légszomjam (gyerekkorom óta van ritkán) , véroxigénszintem jó, vérnyomásom, vérképem rendben, illetve nemrég voltam tüdőszűrésen, leletre csak annyi van írva hogy gümőkórtólentes vagyok, tehát gondolom más kórost sem találtak. Gyomrommal vannak gondok, reflux, hasfeszülés, puffadás, amit szintén lent balra-középen érzek szinte egészen a bordák alatt. Gondoltam lépemre, ptx-re, fibrózisra, rekeszizomsérvre, nem tudom milyen irányba induljak el, Ön mit tanácsol? Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Hangonyi Csilla válasza mély légvételkor jelentkező diszkomfort érzés témában

Kedves Kérdező!

Panaszait okozhatja a rekeszizom renyhébb mozgása, akár a bordaközi izmok fekvés utáni renyhébb működése, de ha a dohányzást nemrég hagyta el, akár a korábbi dohányzással is összefügghet. Azt javaslom, kérjen tüdőgyógyászati vizsgálatot, akár mellkas átvilágítással, ahol a légzés során meg lehet nézni a rekeszizom és a mellkas mozgását.

Üdvözlettel:

Kérdés: 2022. június 04., 14:35; Megválaszolva: 2022. június 08., 06:45
Kérdések és válaszok: Légzőszervi megbetegedések
Mellkas röntgen
Tisztelt Doktornő! Éves tüdőszűrésen készült tegnap az alábbi lelet, ami miatt most nem vagyok túl nyugodt. Tüdőgyógyászt nem sikerült elérnem...
Tüdőbetegség
Üdvözlöm Doktornő! Szeretném segítségét kérni a mellkas ct-m eredményének értelmezésében! Van e félni valóm,komoly baj van? Fel kellene...
Kemény orrváladék
Tisztelt Doktornő! Áprilisban volt egy három hétig tartó betegségem ,valószínű covid , bár tesztet nem csináltam de mivel elhúzódó köhögés...
Tüdő ct lelet értelmezése
Üdvözlöm. Csatolom a CT vizsgálat eredményét,melynek értelmezésêben kérem a segítségét. Negatív leletnek számít vagy további vizsgálatok...
Post COVID, tüdőelváltozás
Tkisztelt Doktornő! December végén, január elején covid-os lettem, majd febr. 14-én kórházba kerültem pitvari fibrillatio és flutter...