Tüdő gombás betegsége

Tisztelt Doktor Nő! Feleségem tavaly novemberétől kemoterápiás kezelésben részesül. (B sejtes limfóma betegség) . Állapota ekkoriban már kritikus volt betegsége miatt, alacsony fehérvérsejt, vörösvértest, limfocita, monicota, eosinofil, stb sorolhatnám. Bár az elsö kemótól állapota javult, de December elején kórházban tüdőgyulladást kapott, ct szerint covid szerű, de covid tesztek mindegyike negatív lett. Tüdő érintettsége 50%. Kapott antibiotikumokat, gombaellenes gyogyszereket. Állapota lassan,nehezen, de javult. Közben kiderült hogy cryptococcus gomba fertőzés van a tüdőben. Így a második kemót nem tudták megkezdeni januárban, valamint CT illetve rontgen még látott kb 4cm átmérőjű üreget/üregárnyékot, gócot. Tüdőgyógyász ekkor átvette a kezelését, ekkor ismét kapott gombaellenes gyógyszert. Februárra már a röntgenje is jobb lett, nem múlt el teljesen, de a doki azt mondta ez egy nagyon lassú folyamat. Folytathatta a kemót, emellett minden kemó után egy hétig medrolt kell szednie. A száraz köhögések visszatértek, valamint érzi a tüdejét azon a helyen ahol az elváltozás van a tüdejében. Nincs fájdalma, légszomja, véroxigénszintje jó, már jó a vérképe, elvileg nincs gyulladása, crp is alacsony. Csak ez a köhögés ami nem akar múlni. Elmúlik napokra, aztán visszajön hetekre. Szteroidot szed, kemókat kapja, immunrendszere sem oké az alapbetegsége miatt, ezért gyógyul ilyen nehezen gondolom, de mégis engem a gombás fertőzés aggaszt a legjobban, lehet hogy még nem tünt el teljesen a tüdejéből? Mit tanácsol? Már félünk az újabb röntgentől is mert az elmúlt fél évben volt 3ct, 2pet-ct illetve 6mellkasröntgen, többet nem nagyon szeretnénk.. Utolsó röntgen: "A jobb szív-rekesz szögletben kötegezettség észlelhető. B oldalon paracardialisan tágabb, vaskosabb falú hörg ágak, illetve paracardialisan ujjbegynyi területen halvány homogen légtartalom csökkenés igazolható. A korábbi felvétellel összevetve bal oldalon min progressio következett be. salvusvíz inhalálás segíthet? Váladékoldók? Válaszát előre is köszönöm

Dr. Hangonyi Csilla válasza tüdő gombás fertőzése témában

Kedves Kérdező!

Sajnos ebben a súlyos betegségben, amiben felesége szenved nehéz előre megmondani, mikor következik be javulás vagy romlás. Köhögést is többféle dolog okozhat. Mindenképpen beszéljen tüdőgyógyászával . A Salvus vizes inhalálás , váladék oldó segíthet, de szükség lehet akár hörgőtágító gyógyszerre de akár antibiotikumra is. A mellkas röntgen ma már nem jelent nagy sugárterhelést , nem kell tartani a kontroll vizsgálatokról , ha szükséges el kell végezni.

Üdvözlettel:

Kérdés: 2022. április 09., 09:49; Megválaszolva: 2022. április 10., 08:43
Kérdések és válaszok: Légzőszervi megbetegedések
PTX műtét utáni aktivitás
Tisztelt Doktornő! 26 éves bringás futár vagyok, és épp belekezdtem a vendéglátásba is. Nem rég volt egy spontán ptx-em a jobb tüdőcsúcsban...
Lelet elemzés
Szeretném ha megnezne a túdőszűrő leletem Köszönettel: Mónika
Mik azok a nodulusok? És miért vannak...
Tisztelt Doktornő! Körülbelül 2 éve köhögök (kifejezetten hurutosan,némi felköhögött váladékkal) -időnként jobban, időnként kevésbé....
Légzési probléma
Tisztelt Doktornő! 1-2 éve észrevettem, hogy leginkább reggelente ébredés után, mély levegővétel végén a mellkasomba lent, bal-közép tájékon...
Légszomj jelentkezése
Szép napot! Viszonylag gyakran van légszomjam, de csak mostanában vettem észre, hogy egyhelyben állás vagy ülés közben jelentkezik. Ha mozogni...