Biztos jól kivizsgálták?

Tisztelt doktor nő! 19 éves lány vagyok, nem vagyok túlsúlyos, sem cukros sem pajzsmirigyes. 8 hónapja tettem le a cigit mert észrevettem , hogy ha picit gyorsabban setalok és közben beszélek kifulladok. Ma már egy kis állás vagy séta közben is alig megy le a levegő és emiatt fáj a fejem,szédülök néha , nyugalmi helyzetben elmúlik. De van ,hogy evés közben vagy nevetés közben is alig kapok levegőt, mellkasom nem fáj és nem köhögök, én COPD vagy asztmára gondoltam , de voltam tüdőszűrőn ahol a röntgen elvileg jó és egy légzésfunkciós vizsgálatot csináltak ( nem csipeszelték le az orrom) csak egy csőbe bele kellett fujnom erősen. Ezt csinálták 2x és elvileg nincs baj. 2 perc futás után megmérték az oxigén szintem ami jó volt de a pulzusom 150-re ugrott majd vissza allt ,ahogy pihentem. Most majd kardiológia vizsgálatra várok,mert van , hogy tény felugrik a pulzusom és a vérnyomásom alacsony , de pl séta közben pulzus bajt nem érzek, de a levegő akkor sem megy le. Nem tudom másképp kifejezni, mintha préselnék össze a hátam és nem férne át a levegő. Szeretném megkérdezni ,hogy egy röntgen és egy légfunkciós vizsgálat elég, hogy kizárják a tüdőbetegségeket?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Hangonyi Csilla válasza a nehézlégzés témában

Kedves Kérdező! Az életkora és a légzésfunkció alapján a COPD kizárható. Az asztmára inkább a kilégzés nehezítettsége, sípoló légzési hang a jellemző,de a normál légzésfunkció még nem zárja ki egyértelműen ezt a betegséget. Panaszait ( különösen a magas pulzusszám alapján) okozhatja stressz, edzetlenség, illetve szívritmus zavar is. Most a kardiológiai vizsgálat az elsődleges. Ha az negatív, érdemes allergia vizsgálatot végezni, és egy egyszerű kis eszközzel ( kilégzési csúcsáramlás mérő, tüdőgyógyásza tud felírni Önnek ) ellenőrizni a légzésfunkcióját, hogy az asztma teljesen kizárható legyen. Üdvözlettel:

Kérdés: 2020. október 22., 01:33; Megválaszolva: 2020. október 25., 11:38
Kérdések és válaszok: Légzőszervi megbetegedések
gócárnyék
Makacs váladék
Köhögési inger
EF kiemelt ,kezdjek félni ?
Fojtogató érzés