Tüdőproblémák sugárkezelés után

Tisztelt doktornő! 15 hónapja mellrákkal műtöttek 59 éves vagyok. Hormonos, HER2 negatív, emlőmegtartó műtét volt. Kemót nem kaptam, Anabrestet szedek. A sugárkezelést sajnos csak a műtét utáni 17. héten (2020. április 1-én) tudtam elkezdeni és félek, hogy kiestem a max. 12 hetes protokollból. A sugárkezelés után 1 hónappal kezdődtek a nehézlégzés, fulladásos panaszaim, amit a sugár okozta károsodással magyaráztak, nagyon súlyosan megégtem. Októberben volt a sugár utáni második CT-m és azon a folyadékgyülemen kívül a teljes jobb lebeny fokozott köteges rajzolatát írják le, míg a három hónappal előbbi júliusi első Ct-n, még csak a folyadékgyülem szerepelt. Tehát nemhogy javult volna, hanem romlott az állapotom. Három hete elkezdett fájni a bordám de a másik oldali mellem alatt, így a haziorvosom elküldött röntgen vizsgálatra és az itt leírtak elég aggasztóak számomra. Onkológushoz csak április végén kell mennem és akkor lesz megint CT, amit csak nativan tudtak elvégeznii már a múltkor is, mert az első CT-n a kontrasztanyag beadásakor erős szívritmuszavar lépett fel, így most is csak natív CT lesz. Mellékelem a mostani röntgen ambuláns lapot és a tavaly októberi CT vizsgálat eredményét. Kérném szépen doktornő véleményét, tanácsát, köszönettel: Ágnes

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Hangonyi Csilla válasza sugárkezelés utáni nehézlégzés témában

Kedves Ágnes!

Sajnos a sugárkezelés okozhat a tüdőszövetben károsodást, úgynevezett fibrózist. A kialakult fibrózis már nem fordítható vissza, de általában nem okoz komoly légzési panaszt, ha a tüdő többi része egészséges. A CT vizsgálaton áttétre utaló eltérés nincs, emiatt nem kell aggódnia. Borda fájdalmát okozhatja csontritkulás, vagy egyéb mozgásszervi eltérés. Nehézlégzése miatt kardiológiai vizsgálat, és rendszeres tüdőgyógyászati ellenőrzés ( légzésfunkciós vizsgálat) javasolt.

Üdvözlettel:

Kérdés: 2021. március 15., 14:49; Megválaszolva: 2021. március 18., 12:40
Kérdések és válaszok: Légzőszervi megbetegedések
Sóterápia Covid után
Lelet eredmény
Mellkasröntgen lelet értelmezése
Diszkrét tüdőgyulladás DAB
Légzésnehézség
Tisztelt Doktornő, 7. éve egyáltalán nem dohányzom. 