Emfizéma lelet...

Mélyen Tisztelt Doktornő! Nemrégiben írtam Önnek és ezt a választ kaptam! Kedves Richárd! Nagyon gyakran előfordul, hogy a gyerekkori asztma tizenéves korra megszűnik, és fiatal felnőtt korban (különösen, ha allergiás eredetű) ismét visszatér. Véleményem szerint Önnél is ez a helyzet. Tudnia kell, hogy egy fiatal embernél az enyhe asztma nem feltétlenül jár légzésfunkciós eltéréssel főleg, ha nem fizikai terhelést követően készül a vizsgálat. A leletei alapján, más betegségre nem gyanakszom. Úgy gondolom ismét rendszeresen kéne használnia asztma elleni korszerű belégzőszert, ami megelőzi a nehézlégzést, sípoló légzést, légúti váladék képződést. Az alacsony dózisú CT remélhetőleg kizárja az emphysema diagnózist (csak mellkas röntgen alapján ez a diagnózis nem tekinthető biztosnak) . Üdvözlettel: Dr. Hangonyi Csilla A ct leletem az alábbiakat tartalmazza. Negatív lelet és minden normális hála az égnek! A VIZSGÁLAT MEGNEVEZÉSE: Privát CT mellkas - csökkentett sugárterheléssel KLINIKAI ADATOK ÉS A VIZSGÁLAT INDIKÁCIÓJA: Asthma, emphysema RÉSZLETES LELET: A tüdőkben körülírt vagy diffúz kóros eltérés nem igazolható. A hörgők normális lefutásúak és tágasságúak. A mediastinum és a hilusok területén nagyobb nyirokcsomó vagy egyéb kóros nem látható. A nagyerek normális tágasságúak, telődésűek, kóros meszesedést nem mutatnak. A szív nagysága, configuratioja szabályos. Pleuramegvastagodás, pleuralis folyadékgyülem nem látszik. Amennyire a natív mérésekkel megítélhető, a felső hasi régióban kóros nem ábrázolódik. RADIOLÓGIAI VÉLEMÉNY: Negatív lelet. VIZSGÁLATI TECHNIKA: Csökkentett sugárterheléssel készült natív mellkas CT vizsgálat. Vékony szeletes rétegfelvételből MPR coronalis síkú rekonstrukciót készítettünk. Készülék: GE Revolution EVO. Orvos aláírás: Prof. Dr. Palkó András Laikusként és úgy értelmezem, hogy a Ct lelet az rtg-t felül írta illetve, ha lenne tüdőtágulatom az orvos nem negatív lelet írt volna és fel lenne tüntetve. Közben még a Ct-vel párhuzamosan elindítottam egy vérvételt melyek az alábbiakat tartalmazzák. Teljes vérkép+retykolucita. Reuma faktor, Máj enzimek, CRP, Vese funkciók, Alkalikus foszfatáz, LDH és Alfa 1 antitriszpin (melynek refernciája 0,90-2,00 g/L az én értékem 1.36 g/L volt. Valamint Albumint és Összfehérjét is néztek. Az utolsó 2 enzimnél az értékek 1-1-el magasabbak. Így úgy gondolom, hogy minden utánajárást megtettem ez ügyben. Azonban még mindig váladékosnak érzem magam inkább gége tájon. Füll Orr gégészet vélemyén kissé vérbő nyelvgyöki tonsillák ill salvusvizes gargalizálás th-nak. Pullmonológushoz 02.16-án megyek addig inhalálok. Viszont a Dr. nő akinél voltam ezt a gyógyszert írta fel nekem. SYMBICORT 4,5 MIKROGRAMM/160 MIKROGRAMM/ADAG TÚLNYOMÁSOS INHALÁCIÓS SZUSZPENZIÓ 1x120adag tartályban. Ez az asztmára van? Én a tájékoztatóban COPD-t olvastam. Ez a gyógszer jó nekem? Addig is szedjem vagy ne szedjem? Reggel este fújom rendesen illetve Ventolin van rohamoldásra és elkezdtem újra szedni a Lendin 20 mg-ot. Válaszát előre is köszönöm! Richárd

Dr. Hangonyi Csilla válasza emfizéma témában

Kedves Richárd!

A CT eredménye megnyugtató, semmi olyan eltérés nincs , ami emphysemára utalna. A Symbicort jó , és korszerű készítmény. Asztmára és COPD-re egyaránt hatásos, de asztmára pillanatnyilag még csak a Turbuhaler (porbelégző forma) támogatott. Mindkét forma hatóanyaga megegyezik. Sajnos néha előfordul, hogy tévedés történik a kétféle kiszerelés felírásakor, vagy kiadásakor. A tüdőgyógyászati vizsgálatig nyugodtan használja a Symbicort sprayt, de majd tisztázza ezt a kérdést tüdőgyógyászával.

Üdvözlettel:

Kérdés: 2021. január 26., 14:18 ;Megválaszolva: 2021. január 28., 21:50
Kérdések és válaszok: Légzőszervi megbetegedések
tüdőprobléma
"hatalmas emphysemas bulla, mely a felső tüdőlebenyt csaknem teljesen elfoglalja. Az alsó lebeny kissé distelectasias."6-7 éve ugyanez a RTG...
Mellkas szűrő vizsgálat
Üdv. Voltam egy munkához kapcsolódó tüdőszűrő vizsgálaton és ott egy ilyen eredményt kaptam. Mellkas szűrő vizsgálat: Ívelt rekeszek, a...
Mellkas CT
Tisztelt Doktornő! Szeretnék segítséget kérni az alábbi lelet értelmezésében. Mit jelentenek a gócok? Elvégzett vizsgálatok...
Felső/Alsó légúti tünetek
Tisztelt Doktornő! Az ügyben szeretném a segítségét kérni hogy az elmúlt 7-8 hónapban a munkahelyemen lévő ablaktól nem messze szabad...
Életmódváltás után milyen...
Tisztelt Doktornő! 2018 szeptembertől 2021 szeptemberig napi 6-7 órát, az utóbbi 1 évben pedig napi 9-10 órát töltöttem a számítógép előtt...