• Milyen betegségem lehet?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő, Doktorúr! Szeretnék segítséget kérni egy CT eredménnyel kapcsolatban. Előzmény: tüdőszűrés után CT-re küldtek, a tüdőszűrő leleten D3810-es kód szerepelt. A CT lelet is elkészült, ezen a következő szerepel: Norm. PM. Az axillák szabadok. A mediastinumban és hilusokban számos, max. 23 mm hilusi átm. nycs. conflual, ill. képez conglomeratumot. Jobb oldalon praehilarisan a legnagyobb 23x27x57 mm-es, subcarinalisan 23x63x68 mm. Pleuralis folyadék nem látható. Mk. oldalon felsõlebenyi túlsúllyal random, de centralis túlsúllyal, perilymphaticusan is nodularis rajzolatfokozódás ábrázolódik, emellett mk. oldalon a 3., 1-2. szegmentumban max. 3 cm-es köteges légtartalomcsökkenés ábrázolódik, jobb oldalon aerobronchogrammal (galaxy jel). Mk. hilus felhelyezett. A gerincen kezdõdõ spondylosis jelei, a zárólemezeken schmorl herniák. A csigolyatestekben elszórtan haemangiomák. A jobb mellékvese ép, a bal mellékvesén natív vizsgálaton -8-20 HU densitasú kiszélesedés látszik max. 8 mm nagyságban. A lép kontraszt halmozása inhomogén, felsõ pólusánál 10 mm-es melléklép. VÉLEMÉNY: Mediastinalis, hilaris lymphadenomegalia, a tüdõben leírt elváltozások, lép megjelenése hátterében állhat sarcoidosis. Egy éve kb. észrevettem hogy nehezebben veszem a levegőt amikor lépcsőzök, de más tünetem nincs. Dohányoztam kb. 10 évig, amit 1 éve abbahagytam. Ön szerint a CT leletből mi derül ki? Mire számíthatok? Van esély gyógyulásra? Segítségét köszönöm!

        Dr. Hangonyi Csilla válasza a hílusi nyirokcsomók témában

        Kedves Kérdező! A legnagyobb valószínűsége annak van, hogy Önnek egy jóindulatú, és jól gyógyítható Boeck sarcoidosis nevű betegsége van. A biztos diagnózishoz viszont még a mellkasi nyirokcsomókból mintavételre,citológiai vizsgálatra van szükség. Üdvözlettel:


        Kérdés: 2020. augusztus 17., 10:59; Megválaszolva: 2020. augusztus 18., 06:52

      • Kérdések és válaszok a témakörben: