vérhígító, pleurális folyadék

Tisztelt Doktonő! Édesanyámnál februárban rosszindulatú tüdődaganatot fedeztek fel. Adenomacarcinoma pleurális áttéttel. Mindez úgy derült ki, hogy véres mellkasi folyadékgyülem alakult ki az egyik oldalon. A folyadék lecsapolása akkor megtörtént (azóta nem gyűlt fel sok) célzott terápiás, tablettás kezelésben részesül (Gefitinib) , mely hatására regresszió látható, állapota jó, javuló, a kevés folyadék is szorul vissza. 2 éve pitvarfibrilláció (melyet pajzsmirigy túlműködés okozott) miatt vérhígítót szed. Kérdésem, hogy a vérhígító szedése ilyen esetekben hozzájárulhatott/hozzájárulhat-e a véres mellkasi folyadékgyülem fokozottabb termelődéséhez? Azért kérdezem, mert mivel a pajzsmirigy TSH szint lassan kezd beállni és azóta nem volt pitvarfibrillációs panasza, lehet, hogy orvosi javaslatok után (endokirnológus és kardiológus) ha megengedik, leállnánk a vérhígítóval, ha ez bármiben segítene abban, hogy a folyadékgyülem képződést tovább csökkentsük és az onkológiai kezelését ezzel támogassuk. Előre is köszönöm szépen válaszát, véleményét!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Hangonyi Csilla válasza tüdőrák és vérhígító témában

Kedves Kérdező!

Semmiképpen ne hagyja abba édesanyja az alvadásgátló (vérhígító) szedését! Egyrészt mert a pitvarfibrilláció hajlamosít vérrög képződésre, aminek következtében súlyos tüdőembólia alakulhat ki, ami akár végzetes is lehet. Másrészt a daganatos betegségek is fokozott kockázatot jelentenek a thrombózis képződés szempontjából. A véres mellkasi folyadék oka nem a vérhígító, hanem a daganatos alapbetegség.

Üdvözlettel:

Kérdés: 2020. június 05., 13:49; Megválaszolva: 2020. június 05., 17:02
Kérdések és válaszok: Légzőszervi megbetegedések
Mellkas rtg!
Azbeszt belégzése 2
Fokozott Interstitialis Rajzolat
Tisztelt Doktornő, Körülbelül 6 héttel ezelőtt gégefájdalmaim voltak, ami addig fokozódott, hogy a beszéd is nehezemre esett. A pandemias...
Napok óta fennálló mellkasi panasz
Tisztelt Doktornő! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz,hogy a tegnapi nap folyamán intenzívebben,de a közelmúltban is tapasztaltam furcsa mellkas...
Azbeszt belélegzése
Tisztelt doktor nő/úr! A mai nap felújítás során pár darab régebbi hullám palát vágtam el tapasztalatlanságomból adódóan védőfelszerelés...