• vérhígító, pleurális folyadék

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktonő! Édesanyámnál februárban rosszindulatú tüdődaganatot fedeztek fel. Adenomacarcinoma pleurális áttéttel. Mindez úgy derült ki, hogy véres mellkasi folyadékgyülem alakult ki az egyik oldalon. A folyadék lecsapolása akkor megtörtént (azóta nem gyűlt fel sok) célzott terápiás, tablettás kezelésben részesül (Gefitinib), mely hatására regresszió látható, állapota jó, javuló, a kevés folyadék is szorul vissza. 2 éve pitvarfibrilláció (melyet pajzsmirigy túlműködés okozott) miatt vérhígítót szed. Kérdésem, hogy a vérhígító szedése ilyen esetekben hozzájárulhatott/hozzájárulhat-e a véres mellkasi folyadékgyülem fokozottabb termelődéséhez? Azért kérdezem, mert mivel a pajzsmirigy TSH szint lassan kezd beállni és azóta nem volt pitvarfibrillációs panasza, lehet, hogy orvosi javaslatok után (endokirnológus és kardiológus) ha megengedik, leállnánk a vérhígítóval, ha ez bármiben segítene abban, hogy a folyadékgyülem képződést tovább csökkentsük és az onkológiai kezelését ezzel támogassuk. Előre is köszönöm szépen válaszát, véleményét!

        Dr. Hangonyi Csilla válasza a tüdőrák és vérhígító témában

        Kedves Kérdező! Semmiképpen ne hagyja abba édesanyja az alvadásgátló( vérhígító) szedését! Egyrészt mert a pitvarfibrilláció hajlamosít vérrög képződésre, aminek következtében súlyos tüdőembólia alakulhat ki, ami akár végzetes is lehet. Másrészt a daganatos betegségek is fokozott kockázatot jelentenek a thrombózis képződés szempontjából. A véres mellkasi folyadék oka nem a vérhígító, hanem a daganatos alapbetegség. Üdvözlettel:


        Kérdés: 2020. június 05., 13:49; Megválaszolva: 2020. június 05., 17:02

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        A hurutos köhögés
        COVID-19 kisokos