• Összetett mellkasi diszkomfort

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktornő! 29 éves leszek, 14 éve dohányzom, gyakran iszom is. Kényszer- és pánikbetegséggel diagnosztizáltak 16 évesen, 21 éves korom óta járok pszichoterápiába és Concor Cor 2,5-ös béta-blokkolót szedek nagyon enyhe Mitralis prolapsura (úgy vélték, összefügg a pánik és a "szívrendellenesség".) A petefészkeim cisztásak, azonban nem mondtak ki egyértelmű PCOS diagnózist, mert a cukrom jó volt (2 éve vizsgáltak). 3 éve porckorongsérvet állapítottak meg, a legutóbbi MR alapján (2019 május) L.IV.-V. medialis hernia, L.IV.-S.I. bal mediolateralis hernia plusz spondylosis. Nagyon sokat küzdök azóta a gerincemmel: konzervatív kezelés, nappali kórház, gyógytorna, masszázs, stb. Tavaly májusban sétáltam az utcán, amikor nyilallt egy nagyot a bal bordaívem alá. Eleinte csak bal oldalt, a bordám legvégén volt diszkomfort érzésem, majd jobb oldalon is elkezdődött. Kivizsgálásokra mentem: hasi ultrahang, gyomortükrözés. Nagyon enyhe reflux volt a diagnózis, kezelést nem igényelt. A vérvételi eredményeim jók voltak, a szérum vas volt magas, duplája a normál értéknek. Közben mentolos cigiről áttértem nem mentolosra, a furcsa érzés lassan megszűnt, amit a cigaretta váltással indokoltam. Idén januárban ismét furcsa, semmihez sem fogható tüneteket kezdtem érzékelni magamon. Mintha nem kaptam volna levegőt, bármilyen fizikai cselekvés megterhelt, bizonytalannak éreztem a mozgásom, és gyakran "ködösnek" a fejem. Olyankor nehezen tudtam fókuszálni, koncentrálni. Furcsa módon az állkapcsom sem éreztem olyan lazának, mint általában és a szívdobogásomat is érezni kezdtem. A házirovosom vérvételre küldött, a vasam megint nagyon magas volt, de azt mondta, ezzel nem kell foglalkozni. Először kardiológia vizsgálaton vettem részt, meg is ultrahangoztak, semmilyen eltérést nem észleltek, sőt javasolták, hogy hagyjam el a Concor szedését. Mivel a panaszaim nem csökkentek, felkerestem egy pulmonológust. A mellkasröntgen nem mutatott eltérést, az oxigénszint 99%-os volt, a spirometriát viszont többször meg kellett ismételni, végül 69%-ról Ventolinra 89%-re ugrott. Enyhe asztmával diagnosztizáltak. Ezt azonban akkor én nem fogadtam el, úgy gondoltam, hogy biztosan a gerincem okozza ezeket a tüneteket így tornázni kezdtem és pár napon belül helyrejöttem, mintha mi sem történt volna. Az elmúlt másfél hónapban azonban visszatértek a tünetek és kétségbeejtőbbek, mint eddig bármikor. Eleinte a bal tüdőmben éreztem furcsa zsibbadásszerűséget. Majd legnagyobb döbbenetemre egyszerűen elkezdtem megundorodni a cigaretta ízétől, nem voltam képes egy egész szálat sem elszívni, holott március közepétől kb. napi 1 dobozzal szívtam minden gond nélkül. Ez nagyon aggasztott, mert a nikotint és a dohányzás "örömét" igényeltem volna, azonban szinte képtelen voltam rágyújtani, felért egy kínzással. Az elmúlt 3 hétben ez az érzés mérséklődött, de nem múlt el teljesen, a dohányzás nem jelenti a megszokott örömöt, nem beszélve arról, hogy az első pár slukk után furcsán könnyűnek érzem a mellkasom, elkezdem érezni a bordáim alját, megfogalmazhatatlan érzés lesz úrrá a mellkasomban: mintha zseléssé válna és ezt a zselét lengedeztetné a szél - valami ilyesmi. Ha sétálok, pár száz méter után megint jön az agyamban a furcsa köd, a múlt héten is vissza kellett fordulnom a boltba, mert elfelejtettem valamit. Mindezek ellenére úgy érzem, a teljesítményem nem csökken, fizikailag bírok pl. biciklizni, de a testérzetem nem az igazi, a mellkasom pedig általában szorít. Szombaton megittam 2 sört, ami nálam egy kifejezetten gyakori dolog, de attól sem éreztem magam jobban, sőt bepirosodott a fejem és kellemetlen volt az egész. Időnként nyilall is a bal bordáim közé, az állkapcsom nem az igazi, rekedtesebb a hangom és már akármit csinálok, nem múlik ez a különös diszkomfort érzés. A legijesztőbb, amikor irreálisan könnyűvé válik a tüdőm/mellkasom. Nem tudom, mit tehetnék. A háziorvosomhoz hiába megyek, mindenre az a megoldás szerinte, hogy szedjek B vitamint. És akármilyen szakorvoshoz megyek, már rájöttem arra, hogy el kell titkolnom, hogy pánikbeteg vagyok (igazából voltam, mert kb 6 éve nincsenek komolyabb tüneteim), mert egyáltalán nem vesznek komolyan (a lábzsibbadásomra a neurológus nyugtatót írt fel...aztán amikor már nem tudtam járni, kiderült, mi van a dologban....) Egy darabig mindig eljutok a kivizsgálásokban, de ennyi. Érzem, hogy ezeket a tüneteket nem csak beképzelem, de elképzelésem sincs, hogyan, merre tovább. Talán a magas vasérték? Vagy menjek vissza a pulmonológiára? Vagy a gerincemmel lehet összefüggésben? Vagy valami teljesen más, amire nem gondolok? Kezd nagyon elegem lenni ebből a rossz érzésből, a közérzetem botrányosan rossz hetek óta. Köszönöm előre is a választ!

        Dr. Szanyi Andrea válasza a mellkasi szúrás témában

        Kedves Kérdező! A beteg vizsgálata és a leletek pontos ismerete nélkül egyértelmű véleményt adni nem lehet. Panaszai, tünetei nagyon szerteágazóak, kissé túlzott betegségtudatot sugallnak. A dohányzás elhagyását pozitívumként kellene megélnie, hiszen hosszútávon is kellemetlen következményei lehetnek. Mivel Önnél asztmát diagnosztizáltak, a cigarettázás elhagyása ennek tünetein egyértelműen javít. A magas vasszinttel akkor kell foglalkozni, ha a többi értékben is eltérés mutatkozik (ferritin, transzferrin). A pulmonológiai kontroll vizsgálattal egyetértek, de amennyiben mellkas röntgen vizsgálat során illetve pulmonológiai vizsgálat sem derül ki kóros eltérés, akkor panaszai hátterében szorongás, egyéb lelki ok is állhat, melynek megállapítása túlmutat a Webbeteg lehetőségein


        Kérdés: 2020. május 17., 19:01; Megválaszolva: 2020. május 18., 12:01

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Hüvelygomba és fogamzásgátló
        Online konzultáció
        Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
        Allergiás?
        Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.