Lehetséges, hogy COPD?

Tisztelt Doktornő / Doktor úr! Én egy 25 éves fiú vagyok, a gimnáziumba kezdtem el dohányozni (összesen kb. 5 évig dohányoztam, volt közte sok megszakítás), de naponta 5-10 szálat szívtam el ezidőben is. Jelenleg már nem dohányzok. Tavaly lettem rá figyelmes, hogy sűrűn köpetet üritek (általában reggelente, átlátszó, nyúlós és tapadós), voltam rutinvizsgálatokon (mellkas röngten, kardiológia szakvizsgálat), de minden negatív lett. Légzésfunkciós vizsgálatot nem csináltattak, mivel egészségesnek hallották és látták a tüdőmet. Utána egy ideig alább hagyott ez a probléma, viszont idén tavasszal megint jelentkezett a gyakori köpet űrítés, ugyanolyan formában. Emellett időnként észreveszem, mintha nehezebben vennék levegőt, de ez nem állandó, illetve néha húzódik a mellkasom is, bár ennek lehet más oka van. Köhögés egyáltalán nincsen, krákogás pedig csak akkor, ha a váladék irritálja a torkomat. Amint lehet, elmegyek újra kivizsgálásra, de szeretném tudni, ezek alapján mire számítsak, lehetséges, hogy ilyen fiatalon kezdődő COPD-beteg vagyok? Emellett arra válaszoljon kérem, milyen vizsgálatokat lenne érdemes elvégeztetnem? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Hangonyi Csilla válasza a időnkénti váladék felköhögése témában

Kedves Kérdező! A dohányzás okozta COPD kialakulásához általában több idő szükséges rendszeres dohányzás mellett is. Leírása alapján elsősorban allergiára gondolok.Amennyiben a járványügyi helyzet lehetővé teszi, allergia vizsgálat és légzésfunkció ( még akkor is, ha a tüdő fölött nem hallható kóros eltérés) javasolt. Üdvözlettel:

Kérdés: 2020. április 30., 09:25; Megválaszolva: 2020. május 02., 13:21
Kérdések és válaszok: Légzőszervi megbetegedések
Mellkas natív es kontrasztanyagos...
Kedves Doktornő! Februárban és 3 héttel ezelőtt is erős bronchitisem zajlott. A köhögésem 2 kúra antiniotikum után lassan de múlik. Melljas...
Kézfertőtlenítő gél belélegzése
COPD romlás ellen
Égett műanyag belélegzése
Tisztelt Doktornő! Sütés közben odaégett lábos nyele miatt elég erős műanyagszag lett a nappaliban, amit persze próbáltam minél előbb...
CT lelet értelmezés
Tisztelt DR NŐ Sportoló férfi vagyok 15 éves verseny sport múlttal , idén teljesen átszűrettem magam az utolsó a mellkas CT volt itt kaptam...