• Allergia, vagy valami más?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktornő! Kétségbeesésemben fordulok Önhöz, mint talán oly sokan mások. Több, mint két éve szenvedek - és ezt nem tudom hogyan szebben vagy konkrétabban megfogalmazni - valami abnormális mennyiségű takonytermelődéstől, amit éjjel-nappal köhögök föl, illetve napi 200-300 zsebkendőt fújok el miatta. Voltam már minden elképzelhető orvosi vizsgálaton: fül-orr-gégészeten, ott kétszer is, készült arckoponya CT-m, amit a tüdőgyógyászaton, illetve szájsebészeten is kivizsgáltattam (orvosi tanácsra), az negatív volt, adtam már le köpetváladékot, volt több vérvételem. Mindent rendben találtak. Még a tüdőgondozóban vizsgáltak ki a lehető legteljeskörűbben, onnan küldtek szájsebészetre, de kiderült, hogy nem a fogam miatt van a baj. A tüdőgondozóban készült Prick teszt, kiderült, hogy hirtelen mindenre allergiás lettem, amire eddig sosem voltam. Azt írták, hogy allergiás asztmám van, illetve allergiás rhinitisem, meg még valamit, de ezt a leletet csatolom is mellékletként. Amit fölírtak nekem gyógyszereket, mindet szedtem, mindent csináltam, semmi sem segített. Voltam már nőgyógyászaton is, hátha a fogamzásgátló hormontartalma miatt lettem mindenre allergiás (ha egyáltalán erről van szó). Elhagytam a fogamzásgátlót. Semmi sem jobb. Egyetlen vétségem, hogy dohányzom, de amikor nem dohányoztam, akkor is pont ennyire rossz állapotban voltam. Nem idő és nem helyfüggő a jelenség, nincs évszakhoz kötve, semmiféle rendszert nem tudok fölfedezni benne, de teljesen megkeseríti a mindennapjaimat. Naponta öblögetem különféle gyógyszertári sós oldatokkal az orrjárataimat, inhalálok, sópipát használok, mindent csinálok, amit eddig javasoltak. Dohányozni sem dohányzom annyit. Mégsem változik semmi. Teljesen kiszáradt a bőr az arcomon a sok zsebkendő használattól. Remélem, hogy tud segíteni nekem, Doktornő, mert már nem tudom, hova fordulhatnék tanácsért, milyen irányba kéne elindulnom, hogy kiderüljön, mi a bajom és hogyan lehet kezelni. Nem tudom elképzelni, hogy éveknek kell eltelnie és különféle magánrendelésekre kelljen még járnom, hogy aztán megint azt mondják, hogy nincs semmi bajom, mindent rendben találtak. Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Hangonyi Csilla válasza a allergiás aszthma, és nátha témában

        Kedves Kérdező! A leletei alapján valóban allergiás aszthmája és allergiás náthája van. Az allergia bármely életkorban kialakulhat, és legjellemzőbb tünete a nyálkahártyák ( orr, garat, légcső, hörgők)fokozott váladék termelése. Antihisztamint, aszthma ellenes belégzőszereket és orrsprayt kell használni napi rendszerességgel. Sajnos a dohányzás sokat ront a helyzeten, fokozza a légúti váladék képződését. Mivel igen sokféle gyógyszer van ennek a betegségnek a kezelésére, biztosan sikerül a tüneteket csökkenteni. A korrekt diagnózisa adott, most meg kell találni az Ön számára megfelelően hatékony kezelést.Ebben kérje allergológusa további segítségét. Üdvözlettel:


        Dr. Hangonyi Csilla
        tüdőgyógyász, allergológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Hangonyi Csilla

        Kérdés: 2019. október 02., 13:20; Megválaszolva: 2019. október 03., 21:24

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Kedves Doktornő! idős édesanyám 2014 óta jár a Tüdőgondozóba ellenőrzésre évente 1-2 alkalommal. Allergiás asztmát, COPD II.-t és tüdőtágulatot diagnosztizáltak nála. Gyógyszereket Seredite Discus 50 ug 2*1, Lordestin 5 mg 1*1 és...