Tüdő, vagy mozgásszervi betegség?

Tisztelt Doktornő! Ma megvolt a kontroll röntgen, (2 heti antibiotikum szedés után), de mégsem vagyok nyugodt. A lelet a következő.: "A rekesz jobb oldalt elöl, medialisan adherens. Egyéb eltérés nem észlelhető." Ez mit jelent? Ilyenkor mi a teendő? Lehet ez mozgásszervi eredetű valami? Vagy tüdő inkább? Kérném, vesse már össze a korábbi leleteimmel, amiket elküldtem. Másik kérdésem, hogy ha 5 évig a régi hőtárolós kályhákkal fűtöttünk, (amiben alul fehér azbeszt lap is van), ez, mennyire lehet veszélyes? Légkeveréses a kályha. Vagy nem feltétlenül betegszik meg mindenki az azbeszttől? Hallottam, hogy a kék azbeszt a nagyon veszélyes, de ezekben a kályhákban a krizotil (fehér) található. Köszönettel: Sándor

Dr. Hangonyi Csilla válasza mellkas röntgen leírás témában

Kedves Sándor! A mellkas röntgen leírás megegyezik egy korábbival, ahol a jobb oldali mellhártya megvastagodását írták le. Ez egy régebbi gyulladás jele, nincs vele tennivaló. A röntgen felvételeket a leírások alapján nehéz összehasonlítani, hisz ugyanaz az orvos is esetenként máshogy fogalmaz, mást emel ki a látottakból. Egyértelműen a képek összehasonlítása ad pontos választ arra, hogy van-e bármilyen változás a felvételeken. A hőtárolós kályha működését sajnos nem ismerem, de sok lakásban azbeszt lap választja el a tűzhelyeket a konyhaszekrénytől, konyha pulttól, így azt gondolom a tömör, felület kezelt azbeszt lap nem jelent veszélyt az egészségre. Ezzel kapcsolatban az Országos Munka egészségügyi Intézetben tudnak talán bővebb felvilágosítást adni. Természetesen nem mindenki betegszik meg az azbeszttől, ez az érintkezés módjától, és idejétől is függ. Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2019. január 21.

Kérdések és válaszok: Légzőszervi megbetegedések

Mellkasröntgen lelet értelmezése
Tisztelt Szakértő! Szíves segítségét szeretném kérni elkészült mellkas rtg. felvétel értelmezésével kapcsolatban, illetve abban, hogy a leírtak pontosan mit...
Torokkaparás fokozódó köhögés
Üdvözlöm! Olyan kérdésem lenne Önök felé, hogy jópár hete azzal küzdök, hogy kapar, köszörül a torkom, és ha elkezdek köhögni, akkor egyre nagyobb lesz az...
Szárazon félrenyelt proten por okozhat...
Tisztelt Doktornő, 3 napja készítettem a reggelimet, ami zabkása volt fehérje turmix-al. A port nem sikerült megfelelően elkavarnom, melynek eredményeként...
Penész probléma
Tisztelt Doktor Nő! A minap arra lettünk figyelmesek, hogy a konyha bútorunk hátulja teljesen átázott és kicsit penészes. Ezt követően 1 nappal már víz...
Mellkasfájdalom, quantiferon pozitív...
Tisztelt doktornő! 2019-Ben igazolt, nem fertőző tbc-s beteg voltam. Pár hónapnyi gyógyszeres kezelést követően gyógyultnak nyilvanítottak, közben. 1.típusu...
Fokozottabb tüdőrajzolat
Tisztelt Doktornő! Édesanyámnak reumatológia vizsgálat során mellkas ct készítését írták elő. A lelet az alábbi: Ismert situs inversus. Éles kontúrú rekesz....