• Tüdőgyulladást vagy mit jelentenek ezek a tünetek?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Először is köszönöm gyors válaszát az előző levelemre. Mint akkor írtam is, mellkasfájdalmak miatt beküldtek mellkasröntgenre, és a gasztróra. (A gasztróra kicsit várnom kell, az időpontos.) A mellkasröntgen ma megtörtént, és kicsit meg is ilyedtem. Ez áll benne: "Ép rekeszkontúrok, szabad sinusok. Mk. szív-rekesz szögletben csecsemőtenyérnyi köteges, beszűrődéses árnyék látható." Ez pontosan mit jelent? Lehet ez megint tüdőgyulladás? Ezőző két leleteim: (2018.09.10) "Jobb oldalon az elülső sinust pleuracallus fedi. A tüdők tiszták." (2018.10.06.) "Korának megfelelő negatív mellkas" Érdekességként megemlíteném, hogy még 1993-ban, amikor a Szabadsághegyi szanatóriumban voltam asztma miatt, már az ottani, 25 éves zárójelentésen is ez szerepel: "B. old. a szív-rekesz szögletben lapszerinti adhaesio és zsírfelrakódás háromszög alakú árnyékot okoz. Basalisan fokozott peribronch rajzolat." Egy 2016-os leletemen hasonló áll, "A ventrális sinusok ívelten kitapadtak, a lat sinusok szabadok. Mko.basalisan fokozott peribronchiális rajzolat látható." Ez pedig a 2015-ös lelet: "Mindkét szívrekesz szögletben háromszög alakú, éles kontútú transparentia csökkenés látható, mely paracardialis zsírszövet lehet. Beszűrődés nem látható." Nem lehet, hogy ezek a szív körüli árnyékok megzavarják a kiértékelést? Mert - bár ugyanaz a doktornő értékeli ki a leleteket - mindig más kifejezéseket ír, de ez a szív-rekesz körüli árnyék majdnem minden leletemen szerepel. Igaz, az utóbbi 2-3 héten rosszabbul voltam, de elég stresszes életet élek, mostanság meg különösen. Társuló tüneteim: étvágytalanság, rossz közérzet, fáradékonyság, alvászavarok, mellkasfájdalom. Gasztróra is azért küldtek, mert a háziorvosom szerint lehetek az idegtől refluxos, vagy gyomorfekélyes. (Gyomorfájdalmak, főleg étkezés után 1-2 órával szoktak lenni.) Ha ez a mostani lelet is "visszatérő tüdőgyulladás", akkor érdemes lenne-e beadatnom a tüdőgyulladás elleni injekciót? Mert már nagyon ijesztő és idegesítő számomra, hogy ez nekem ki-ki újul. Nem szeretném gyakran az idejét rabolni, ezért most ezek lennének a kérdéseim. de majd lenne még az azbeszttal kapcsolatban is egy kérdésem, legközelebb. Tisztelettel: Sándor

        Dr. Hangonyi Csilla válasza a tüdőgyulladás gyanú témában

        Kedves Sándor! A "beszűrődéses árnyék" lehet tüdőgyulladás, de amint olvasom az eddigi Rtg. leírásokat lehet, hogy most is inkább fokozott bronchiális rajzolatról van szó. A tüdőgyulladásnak láz, köhögés, mellkasi fájdalom, rossz közérzet, nehézlégzés lehetnek a tünetei, és a laboratóriumi leletekben is vannak gyulladásos eltérések. Ezeket összességében kell értékelni a diagnózis felállításához. Kétséges esetben mellkas CT segíthet az elváltozás tisztázásában. A tüdőgyulladás elleni védőoltást mindenképpen javaslom. Önnek az élethosszig tartó védelmet nyújtó, ugyan drágább védőoltást javaslom, amit egyszer kell beadni, és nem szükséges ismételni. Tisztelettel:


        Dr. Hangonyi Csilla
        tüdőgyógyász, allergológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Hangonyi Csilla
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2019. január 02., 15:29; Megválaszolva: 2019. január 02., 17:33

      • Kérdések és válaszok a témakörben: