CT lelet értelmezés

Tisztelt Doktornő! Tegnapi kérdésemből sajnos lemaradt a CT lelet. Valamiért a csatolmányt nem fogadja el a rendszer így begépelem Önnek. Sajnos nem értem, hogy pontosan mi van benne leírva, és félek tőle, hogy ez esetleg egy komolyabb betegség lehet. Esetleg rák. Előzmények: Véres köpet, amely nem ismétlődött. - RTG negatív - fül orr gégészet negatív CT: Lelet Natív és kontrasztanyagos mellkas CT vizsgálat. A Vizsgálat a mellkasbemenettől a mellékvesék szintjéig készült natívan és i.v. kontrasztanyag adása után: Bal oldalon a 6-os segmentum területén több 5-10 mm átmérőjű alveolaris opacifikációt mutató, helyenként kicsit tömöttebb centrummal rendelkező subsolid lasesio ábrázolódik. A tüdőben egyéb körülírt kóros eltérés nem ábrázolódott. A hilusokban és a mediastinum területén körülírt kóros képlet, patológiás méretű nyirokcsomó nem látható. A pleura és a pericardium lemezei között folyadékgyülem nem látszik. A szív lényegesen nem nagyobb. Az axillákban pathológiás méretű nyirokcsomó nem látható. A mellékvesék régiója körülírt kóros eltérés nélkül. A máj 4-es segmentumában egy kb. 7 mm átmérőjű, valószínűleg szeptált cystának megfelelő képlet ábrázolódik. A felső hasi régióban kóros eltérés nem látható. A pajzsmirigy nem nagyobb. A vízsgálat síkjába eső csontokban secunder folyamat nem ábrázolódik. Vélemény: A bal oldali 6-os segmentum elváltozásai dignitása kérdéses, szoros követése javasolt. A tüdőgyógyász bronhoscopiát kért és 3 hónap múlva egy újabb CT-t. Eléggé meg vagyok rémülve.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Hangonyi Csilla válasza véres köpet témában

Kedves Kérdező!

A CT leletben leírt kis elváltozás nem daganatra jellemző, inkább gyulladás lehet a háttérben. A kontroll a folyamat követéséhez szükséges, remélhetőleg addigra felszívódik. Ismétlődő véres köpet esetén, a kivizsgálási protokoll része a bronchoscopia, a vérzésforrás felkutatására.

Üdvözlettel:

Kérdés: 2016. április 29., 08:25; Megválaszolva: 2016. április 30., 22:11
Kérdések és válaszok: Légzőszervi megbetegedések
Tüdő röntgen
Tisztelt Doktornő! Az alábbi diagnózist kaptam, be nem azonosított vírusfertőzést követő kivizsgáláson. 94-95% saturációs értéket mértek...
Tüdőgyulladás gyógyszeres kezelés.
Tisztelt Dr. Nő Édes anyám 58-60 kg 164cm Szívbeteg és Copd beteg Gyógyszerek Conor R: 5mg, E: 1/2 Clexan injekció 0.4mg R: 1 E: 1 , Vizhajto: 3...
Étel a légcsőben
Tisztelt Doktornő! Nagyjából 1,5 hete történt, hogy evés közben félrenyeltem egy tarhonya szemet (legalábbis én egynek éreztem) , ami a...
Tüdőszűrő eredmény
Tisztelt Doktornő! A tüdőszűrő eredményemen a következő mondat szerepel. A bal szívrekesz szögletben cseresznyényi kerekárnyék ábrázolódik....
Melkas röntgen
Tisztelt Doktornő! A mai bordatörés miatt mellkasröntgen készült és a következőket írja: A rekesz norm.helyzetű, éles szélű A lat. sinusok...