Elhúzódó köhögés

Üdvözletem! 6 éve diagnosztizált SM beteg vagyok, 2 hete Solu medrol 1g/nap (3 napig) kezeltek mert nem éreztem rendesen a jobb lábamat és kezemet. Egy időben ezzel lebetegedtem. Köhögtem, folyt az orrom, de lázam nem volt. A fül-orr-gégész akut gége és légycsőgyulladást állapított meg. Kaptam Augmentint és Paxirasolt. Az augmentint végig szedtem (az utolsó tabletta kivételével) , igaz csak napi 1 tablettát vettem be. A gége gyulladásom múlt keddre már elmúlt a Paxirasolt nem folytattam, de a köhögésem a mai napig megmaradt. Tegnap és tegnap előtt is köhögtem fel váladékot világos barna színűt, hurutosan köhögöm. Napi 6-7 szál cigarettát szívok el. Kérdésem az lenne, hogy mennyire kell félnem a barna váladék felköhögésétől és attól a ténytől, hogy még mindig köhögök? 2 hete volt kétirányú mellkasfelvételem és orrmelléküreg felvételem, amely felső légúti fertőzést mutatott. "Légtartó melléküregek, a mellkasi szervek épek, infiltratim nem látható", a garatból vett minta negatív lett. Tegnap suspensio terpinit kaptam receptre a fül-orr-gégésztől, valamint javasolta, hogy estére használjak orrcseppet. Továbbá a mellkasom néha szokott fájni, és főleg bal oldalt nyomni, a hátam is szokott fájni, lázam továbbra sincs, az orrom néha folyik. Aggódom nincs-e tüdőgyulladásom, esetleg komolyabb problémám? A barna váladék mit jelenthet? Köszönöm a válaszát!

Dr. Hangonyi Csilla válasza Elhúzódó légúti infekció témában

Kedves Kérdező!

A dohányosoknál gyakran sokkal több ideig tart egy megfázás, hörghurut, mint a nemdohányzó betegeknél. A barna váladék egyrészt a dohányzás miatt lerakódott szennyeződés, másrészt az elpusztult kórokozók, sejtek, és légúti nyák következményei.

Úgy gondolom, a gyógyulás megkezdődött, remélhetőleg hamar lezajlik a hörghurutja. A dohányzásról mindenképpen le kell mondania, különösen, ha panaszt okoz. Az antibiotikumokat mindig az előírt adagban kell szedni, mert ellenkező esetben nem gyógyul meg, de a kórokozók hozzászoknak a gyógyszerhez, és nem lesz hatásos.

Ha panaszai 2 héten belül nem szűnnek meg, forduljon tüdőgyógyászhoz.

Üdvözlettel:

Kérdés: 2016. március 31., 17:44 ;Megválaszolva: 2016. március 31., 23:39
Kérdések és válaszok: Légzőszervi megbetegedések
Nehéz légzés
Tisztelt Doktornő! A problémám a következő lenne. Angliában élek a családommal. Tudniillik, az angol egészségügy nagyon laza, nem nagyon...
Mellkas CT
Tisztelt Doktornő! Szeretnék segítséget kérni az alábbi lelet értelmezésében. Mit jelentenek a gócok? Elvégzett vizsgálatok...
Felső/Alsó légúti tünetek
Tisztelt Doktornő! Az ügyben szeretném a segítségét kérni hogy az elmúlt 7-8 hónapban a munkahelyemen lévő ablaktól nem messze szabad...
Életmódváltás után milyen...
Tisztelt Doktornő! 2018 szeptembertől 2021 szeptemberig napi 6-7 órát, az utóbbi 1 évben pedig napi 9-10 órát töltöttem a számítógép előtt...
Mennyire nagy a baj?
Kedves Doktornő A mellékelt eredményt kaptam tegnap a tüdőszűrőn. Nagyon megijedtem. Ön szerint mennyire súlyos a bajom? Köszönettel Szabó...