A restriktív légzészavar miatti kapacitáscsökkenés megállítható?

Tisztelt Doktornő! Veleszületett szívbeteg vagyok. Csecsemőkoromban történt műtét következménye a deformálódott ("tölcsér") mellkas. Évek óta kontroll alatt állok a szívemmel, nem igazán van probléma (enyhe funkciócsökkenés) . A naponta jelentkező panaszaimmal (nehéz légzés) felkerestem egy tüdőgyógyászt, aki a 72%-os vital kapacitásomra azt mondta, hogy restriktív légzészavar, ami a szívműtéttel magyarázta. Teendőt, kezelést nem igényel, írta a lapomra. A panaszaim ismeretében nem lehet, hogy a beesett mellkasom okozza a tüdőfunkció csökkenésemet? A szívMR szerint a beesés nem olyan nagy mértékű, a szívet nem veszélyezteti. A tüdőről ott nem tudtak nyilatkozni. Mint írtam, a tüdőgyógyász azt írta, hogy nincs vele mit kezdeni, ennek ellenére van értelme felkeresni másik tüdőorvost? Köszönettel.

Dr. Hangonyi Csilla válasza restriktív légzészavar témában

Kedves Kérdező!

Azt javaslom, kezdjen mellkas izom erősítő tornába, úszásba, akár gyógytornász segítségével légzőtornába. Ugyan tüdőgyógyászati tennivaló jelenleg nincs, mellkas izomzata erősítésével sokat javíthat légzésén, ami az életkor előrehaladtával egyre fontosabb.

Üdvözlettel:

Kérdés: 2016. január 25., 13:39 ;Megválaszolva: 2016. január 25., 21:04
Kérdések és válaszok: Légzőszervi megbetegedések
Mellkas CT
Tisztelt Doktornő! Szeretnék segítséget kérni az alábbi lelet értelmezésében. Mit jelentenek a gócok? Elvégzett vizsgálatok...
Felső/Alsó légúti tünetek
Tisztelt Doktornő! Az ügyben szeretném a segítségét kérni hogy az elmúlt 7-8 hónapban a munkahelyemen lévő ablaktól nem messze szabad...
Életmódváltás után milyen...
Tisztelt Doktornő! 2018 szeptembertől 2021 szeptemberig napi 6-7 órát, az utóbbi 1 évben pedig napi 9-10 órát töltöttem a számítógép előtt...
Mennyire nagy a baj?
Kedves Doktornő A mellékelt eredményt kaptam tegnap a tüdőszűrőn. Nagyon megijedtem. Ön szerint mennyire súlyos a bajom? Köszönettel Szabó...
Tüdőgóc leleten
Kedves Doktornő! Kérem segítsen a lenti lehet értelmezésben. Mennyire kell megijednem, mi a teendőm? 38 éves férfi, alkalmanként dohányzik....