Lehetséges COPD?

Jó napot! Évek óta járok tüdőgyógyászhoz porallergia és asztma miatt. Ezek egyébként általában nem vészes tünetekkel járnak időnként télen, betegség után erősödnek fel, így gyógyszert sem nagyon használok. Idén ősszel elkaptam egy erősebb vírust ez nehezen akart gyógyulni ill. egy idő után amikor már helyrejöttem a tüdőm kezdett fájni, jobb oldalon különösen egy helyen azt éreztem nem tud kiürülni a váladék, fájt is. Ezért mentem el a tüdőgyógyászatra is. Ott csináltak légzésfunkciót de nézegettem leírásokat nem minden vizsgálatot csináltak vagy más értékeket is láttam máshol. Az én értékeim: FVC: 3, 78 (113%) FEV1: 2, 87 (99%) FEV1% 76% FMF: 2, 35 (66%) enyhe perif. obstr. diagnózis az allergiás rhintitis asthma De azóta is folyton krákogok ill. főleg ködös időben és porallergia miatt biztos a por is közrejátszik de mégis eddig nem volt ennyire hosszú folyamat nálam és ez a 66% ami nem tetszik nekem ill. a 76% az nem kevés? Ill. nem lehetséges COPD? Köszönöm.

Dr. Hangonyi Csilla válasza Aszthma témában

Kedves Kérdező!

Légzésfunkciós lelete nem utal COPD-re. Amennyiben dohányos, úgy előfordulhat, hogy aszthmája mellé COPD is társul majd a későbbiekben. Ha nem dohányzik, úgy ettől nem kell aggódnia.Légúti vírus fertőzés után előfordulnak elhúzódó tünetek, (erre utal a légzésfunkcióban észlelt kis eltérés) . Aszthma kezelésére alkalmazott belégzőszert, inhaláló kezelést javaslok.

Üdvözlettel:

Kérdés: 2016. január 08., 20:33; Megválaszolva: 2016. január 10., 23:22
Kérdések és válaszok: Légzőszervi megbetegedések
Asztmás nehézlégzés terhesség...
Kedves Doktornő! A lányom jelenleg 5 hónapos terhes. Eddig nem voltak olyan panaszai, ami az asztmájával összefüggésben problémát jelentene. Nem...
Állandó légszomj
Üdvözlöm! Olyan problémám lenne, hogy kb. lassan 2,5 hete nem tudok mély levegőt venni, folyamatos légszomjjal küzdök egész nap. 98' óta...
Mellkas rtg lelet
Tisztelt Doktornő! Basalioma+laphámrák arcról való eltávolítás után, elküldtek mellkas röntgenre, mivel a szövettan rossz indulatú kategóriába...
Azbeszt kitettség
Ismerősömnek segítettem épület bontáskor. Körülbelül 30 m2-nyi régi palatőt vertünk szét kalapáccsal, kis darabokra, majd söpörtük össze és...
1 éve köhögök, több orvos látott
Tisztelt Doktornő! Lassan 1 éve köhögök, első 2 hónap száraz, majd október óta produktív. Reggel rengeteg slejmet köhögök fel, illetve...