Belégzéskor ropogó, pattogó hang lehet tüdőfibrózis jele?

Kedves Doktornő! Körülbelül 2 hónapja figyeltem fel arra, hogy belégzéskor (főként a belégzés végefelé) pattogó hangot hallok a tüdőmnél (szegycsontom alatt) , olyan, mintha a hörgőm olyankor szétpattanna. Ehhez társult orrdugulás, mellkasi nyomás, enyhe nehézlégzés is. Voltam tüdőgyógyásznál, ahol a légzésfukciós vizsgálat a következő eredményeket adta: FVC: 4.82 (116%) , FEV1: 3.74 (103%) , FEV1/FVC: 78%, PEF: 6.02 (78 %) . A mellkas röntgen eredménye negatív lett. Az orvos enyhe asztmát állapított meg, allergia vizsgálat nem történt. Én mégsem vagyok nyugodt a diagnózistól, ez a légzési zörej nagyon ijesztő, sajnos elég sokat olvasgattam az interneten, és a tüdőfibrózis kezdeti tünetei eléggé passzolnak az én panaszaimhoz. 24 éves vagyok, nem dohányzom. Van bármi esély arra, hogy fibrózisom is lehet akár? Mellkas CT-t érdemes lenne csináltatni? Előre is köszönöm a választ!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Hangonyi Csilla válasza tüdő fibrózis témában

Kedves Kérdező!

A tüdő fibrózis kialakulásához vezethet a tüdőt érintő gyulladás, dohányzás, káros anyagok tartós belégzése (munkahelyi ártalom, speciális anyagokkal, porokkal, vegyszerekkel dolgozók között jellemző) illetve bizonyos autoimmun betegségek.

A tüdő fibrózisos beteg légzésfunkciója kóros értékeket mutat, és hörgőtágító gyógyszerekre sem javul.

Véleményem szerint Önnek biztosan nincs fibrózisa. Panaszait enyhe aszthma okozza, ami mögött allergia sem kizárt. Érdemes allergia vizsgálatot végeztetni, és a tüdőgyógyász által javasolt gyakorisággal kontroll vizsgálatot végezni.

Üdvözlettel:

Kérdés: 2015. október 30., 01:56; Megválaszolva: 2015. november 02., 06:18
Kérdések és válaszok: Légzőszervi megbetegedések
Post-Covid kezelés TB jogviszony...
Üdvözlöm! Az apósomnak kb. 10 éve nincs bejelentett állása. A TB-t nem fizeti maga után. Januárban volt nem igazolt Covidos. Tüneteket...
Mellkas CT
Tisztelt Doktornő! Mellékelten küldök egy mellkas CT leírást,,melyben van tüdőre vonatkozó rész is,amit szeretnék megmagyaráztatni,illetve...
CT vizsgálat értelmezése
Üdvözlöm! 2019ben volt mellmegtartó műtétem.Segítséget szeretnék kérni a CT vizsgálat értelmezéséhez.Nem voltam beteg, vagyis nem éreztem, ...
COPD? Mi várható?
Kedves Doktornő! Egy igen szerencsétlen azbesztterhelés következtében (tört azbesztpala rám zúdult a padlásfeljárón keresztül, munkások...
Mellkas ct
Jó napot! Voltam mellkas ctn és a véleményben ez állt: Residualis köteg a jobb s5 tüdőszegmentumban. Avm a bal basalis dorsalis tüdőterületen....