tbc fertőzés

Tisztelt Doktornő! A kérdésem az lenne, hogy csecsemő elkaphatja -e a tbc-t.Nemrégiben a boltban a 4 hónapos kislányomat ölbe vette egy utcabeli hölgy, akiről mint utólag megtudtam tbc-s.Nagyon izzadt volt, hiszen nagy volt a hőség, meg a hölgy amúgy is mindig merő víz. A kislányom az arcára dőlt és egyszer a szájába is nyúlt, amit utána még ő is bekapott.Nagyon tartok tőle, hogy elkapta. Mindig úgy féltem a kislányomat, nem is értem miért kérik, hogy ölbe vehessék. Mindig olyan rossz, mert én amúgy is félek, hogy elkap valamit és most meg mikor ilyet megtudok.Hogyan léteznek ilyen emberek? Ők nem fogják fel ép ésszel, hogy megbetegíthetnek egy ártatlan gyermeket. Milyen vizsgálattal deríthetném ki, hogy történt -e baj? Röntgenre nem szeretném vinni még, hisz olyan pici.Vérvétel, vagy nyál vizsgálat vagy hasonló lehetséges? Válaszát előre is köszönöm.

Dr. Hangonyi Csilla válasza TBC fertőzés csecsemőkorban témában

Kedves Kérdező!

Ne aggódjon, a csecsemőket a TBC fertőzéstől védi az anyatej, illetve az újszülöttkori BCG oltás. A beteg hölgy sem feltétlenül fertőző. Jelenleg nem kell mást tennie, mint figyelni a gyereket, és ha elhúzódó köhögést, hőemelkedést tapasztal, beszéljen gyermekorvosával. Véleményem szerint, legyen határozott a jövőben, és ne engedje, hogy kisbabáját bárki ölbe vehesse, és puszilgassa, még ha az illető kicsit meg is bántódik.

Üdvözlettel:

Kérdés: 2015. július 27., 19:41 ;Megválaszolva: 2015. július 30., 12:53
Kérdések és válaszok: Légzőszervi megbetegedések
Mellkasröntgen eredménye
Tisztelt Doktornő! A mellkasröntgen elkészült leletén az alábbi diagnózis olvasható: "A tüdők fokozott légtartalmúak, Infrahilarisan jobb...
Spirometria vizsgálat
Tiszteletem Dr. Nő Én ma voltam Spiro vizsgálaton FVC. 97% FEV1: 70% PEF 91% jelenleg 176cm /114kg vagyok. Ön szerint ez milyen eredmény? Sajnos nagyon...
Köpetürítés
Tisztelt Doktor Nő! Olyan kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy már elég rég óta minden reggel ilyen kis zselés golyó szerü kis valamiket köhögök...
Low dose CT lelet
Kedves Doktornő, kérem, véleményezné a LDCT leletemet? Van további teendő? Tüneteim: egy ponton enyhe hátfájás, ami ugyanott a mellkasomban is...
Mellkas röntgen
Tisztelt Doktornő! Éves tüdőszűrésen készült tegnap az alábbi lelet, ami miatt most nem vagyok túl nyugodt. Tüdőgyógyászt nem sikerült elérnem...