Nehéz légzés fáradékonyság - allergia?

Üdvözlöm! Gyerek korom óta pollenallergiás vagyok. Főleg parlagfű allergiát állapítottak meg nálam még 11 éves koomban. Ez évekig abban nyílvánult meg, hogy szezonban sokat tüsszögtem, orrom folyt. Számos gyógyszer után az egyszerű kalcium pezsgőtabletta bizonyult a leghatékonyabbanak. kb 2 éve azt vettem észre, hogy egyre kevesebbszer jönnek elő ezek a tünetek és akkor is egyre enyhébben. Manapság is erősen parlagfüves területen eltöltött hoszzú idő alatt is maximum 1-2 tüsszentés tapasztalható. Viszont szintén úgy 2 éve időnként azt tapasztalom, hogy nehezen veszek levegőt. Igazából nem maga a légzés okoz nehézséget, hanem a tüdőm teleszívásahoz erőlködnöm kell, és ilyenkor rendesen ásítani sem tudok (ez a leg kellemetlenebb.) 2 hónapja voltam újból vizsgálaton. Tüdőfunkciókat néztek, ami teljesen rendben volt, illetve újabb allergiavizsgálat volt, ahol az derült ki, szinte mindenre allergiás vagyok, ami pollen. Felírtak por alapú légzéskönnyítő belégző pipát, amit használtam is, de semmi hatása nem volt. Ezen kívül még erős fáradékonysággal kűzdök, sokat ásítozok (ami, mint fentebb említettem sokszor sikertelen.) Egy nem túl kiadós és nem nehéz étkezés után is úgy érzem, mintha óriási adag nehéz ételt ettem volna, és ennek megfelelő fáradtság jön rám (csak éppen nem laktam jól) . Szeretnék érdeklődni, hogy a fenti tünetek valóban az allergia miatt lehetnek-e, vagy esetleg máshol keressem a hibát? (munkám sokszor stresszes, és azt figyeltem meg, hogy nyugalmi állapotban, például hétvégén vagy szabadságon kevésbé jelentkeznek a tünetek.) Válaszát előre is köszönöm! Gábor

Dr. Hangonyi Csilla válasza nehézlégzés érzése témában

Kedves Kérdező!

Ha sokféle légúti allergiája van, érdemes néhány hónapig (2-3 hónap) megelőző, gyulladás csökkentő,

inhalatív szteroid készítményt használnia, mert ha panaszait enyhe aszthma okozza, ezalatt az idő alatt a gyógyszer hatására meg kell szűnnie. Leírása alapján úgy gondolom, hogy aktuális tünetei nem az aszhmára a legjellemzőbbek.Stressz is okozhatja azokat. Az étkezéssel összefüggő tünetek miatt gastroenterológiai vizsgálatot javaslok.

Üdvözlettel:

Kérdés: 2013. augusztus 23., 13:48; Megválaszolva: 2013. augusztus 26., 10:13
Kérdések és válaszok: Légzőszervi megbetegedések
Légzési nehézség
Jó napot! Kissé összetett kérdéssel fordulnék önhöz. A problémám tavaly kezdődött, akkor 2 hónapig tartott, utána abbamaradt és most kezdődött...
Állandó légszomj
Üdvözlöm! Olyan problémám lenne, hogy kb. lassan 2,5 hete nem tudok mély levegőt venni, folyamatos légszomjjal küzdök egész nap. 98' óta...
Mellkas rtg lelet
Tisztelt Doktornő! Basalioma+laphámrák arcról való eltávolítás után, elküldtek mellkas röntgenre, mivel a szövettan rossz indulatú kategóriába...
Azbeszt kitettség
Ismerősömnek segítettem épület bontáskor. Körülbelül 30 m2-nyi régi palatőt vertünk szét kalapáccsal, kis darabokra, majd söpörtük össze és...
1 éve köhögök, több orvos látott
Tisztelt Doktornő! Lassan 1 éve köhögök, első 2 hónap száraz, majd október óta produktív. Reggel rengeteg slejmet köhögök fel, illetve...