Mitől lehet reggeli torokköszörülés?

Azt szeretném megkérdezni, hogy mitől lehet az 1 hónapja fennálló általában reggeli gyakori torokköszörülés (esténként sokkal ritkább)? A háziorvosom beutalt fül- orr gégészetre, ahol azt állapította meg az orvos, hogy akut garatgyulladásom van, emellett a száj, garat, gégenyálkahártya ép. Mucoangin szopogatótablettát írt fel rá, de sokkal jobb nem lett, bár napközben már nem kell rendszeresen köszörülni a torkom, azelőtt szinte megállás nélkül a nap minden percében kellett. De most már csak a felkelés utáni torokköszörülés a jellemző. Voltam vérvételen is, nem találtak semmi különöset sem a vérben sem a vizeletben, csillag nélküli lett a véreredmény. Köhögni egyáltalán nem köhögtet, sokszor inkább száraz a köszörülés, mintsem nyákkal teli, de ha van nyák, amit kiköpök, az mindig világos, áttetsző színű. Gombócérzet nincs a torkomban, a ki- és belégzés nem okoz nehézséget, nem érzek szúró, nyomó érzést a mellkasomban, torkom nem fáj. Megijedtem, mert amiket olvastam az interneten, COPD-re és TBC-re adtak gyanút. Dohányoztam ugyan ezelőtt, de nem rendszeresen, csak hétvégék alkalmával, de már arról is letettem több, mint egy hónapja. Mitől lehet mégis ez? Mert ahogy olvastam, aki rendszeresen dohányzik, annak is abbamaradnak a tünetei a leszokás után 2-3 nappal. Lehetséges, hogy nekem lassabb a nyák kiürülése? Vagy egyáltalán milyen más egyéb merülhet fel ezesetben, akut garatgyulladás okoz-e ilyen tüneteket, gyakorinak mondható-e ez a tünet és milyen további kivizsgálások szükségesek? Előre is köszönöm a választ!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Árki Ildikó válasza torokköszörülés témában

Kedves Kérdező! Egyszerű okai is lehetnek, mint például túl száraz levegő. Amennyiben nincs tüdőgyógyászati ok, reflux betegség is állhat panasza hátterében (a gyomorból feljutó savtartalom irritatív hatása) . Gasztoenterológiai vizsgálat illetve gyógyszeres kezelés javasolt.

Mielőbbi panaszmentességet kívánok!

Dr. Árki Ildikó
Dr. Árki Ildikó Rovatvezető, WEBBeteg vezető orvos szakértő
Kérdés: 2013. február 09., 15:37; Megválaszolva: 2013. február 10., 23:37
Kérdések és válaszok: Légzőszervi megbetegedések
Kell aggódnom?
Üdvözlöm Doktornő! Ma jött meg a tüdő ct eredményem és szeretném tudni mi a bajom,kell e aggódjak a leírtakkal kapcsolatban? Válaszát előre is...
Mellkhas szúrás terhesen
Tisztelt Doktornő! 15 hetes kismama vagyok.Szúró,égő érzést tapasztalok már 5 hete a mellkhasomban.Leginkább a nyelőcső,szegycsont irányában,de...
Légzésfunkció
Kedves Dr bő! Légzésfunkciom eredménye a következő! FEV1 79%.Fev1Vc 89%.Segítene nekem ezt értelmezni? Ez nagyin rossz erednény? 42 éves...
Köhögés, szédülés
Jó estét! December 16. - án szültem császármetszéssel, márt ott a kórházban elkezdődött egy köhögés, de mára nagyon erőssé vált, rengeteg...
Folyékony szappan belélegzése