tüdő átültetés

A hozzátartozom tüdö átültetésen esett át.a mütét sikerült de fertőzést majd gyulladást kapott, jelenleg mü tüdőn van, altatják 2 hete. állapota krítikus. A továbbiakban mire lehet számítani? milyen esélyei vannak a gyógyulásának? Az átültetett tüdő még meg gyógyulhat vagy nincs tovább? Tisztelettel kérem önt minden lehetöséget írjon meg! Köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Lajtos Melinda válasza tüdőátültetés témában

Tisztelt Hölgyem!

A tüdőtranszplantáció jó eredményének eléréséhez nélkülözhetetlen a megfelelő indikáció, kontraindikáció mérlegelése, komplex belgyógyászati, pulmonológiai, sebészi kivizsgálás. A tüdő átültetés leggyakoribb szövődménye a tüdő infekció, tüdőgyulladás, mely az operációt követő első 2 hétben alakulhat ki, ilyen esetben minél hamarabb célzott antibiotikum kezelésre van szükség. A szteroid kezeléssel a kilökődési reakció lassítható. Sajnos a tüdőtranszplantált betegeknél a korai halálozás hátterében a második leggyakoribb ok a tüdőgyulladás. A gyulladás nemcsak bakteriális lehet, okozhatja vírus (CMV) és opportunista infekció is (Pneumocystits carinii) , amit sajnos nehezebb gyógyítani. Ha az átültett tüdő a gyulladást átvészeli, akkor van esély, hogy a beteg túlélése javuljon.

Dr. Lajtos Melinda
Dr. Lajtos Melinda pulmonológus szakorvos jelölt
Kérdés: 2012. szeptember 18., 17:59; Megválaszolva: 2012. szeptember 21., 19:52
Kérdések és válaszok: Légzőszervi megbetegedések
Mellkasröntgen lelet értelmezése
Diszkrét tüdőgyulladás DAB
Légzésnehézség
Tisztelt Doktornő, 7. éve egyáltalán nem dohányzom. 
Mellkas rtg!
Azbeszt belégzése 2