Öröklődhet?

A barátom 16 éves Lehetséges az hogy kevesebb az oxigén a vérébe mint másnak? van ilyen? és ez öröklődhet? és ez milyen tünetekkel jár? mert nekem már panaszkodott hogy nem jól érzi magát.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Lajtos Melinda válasza oxigénhiány témában

Ha vérvizsgálatból megállapítják, hogy kevés az oxigén, azaz a parciális oxigénnyomás (PaO2) 60 Hgmm alatt van, akkor azt hypoxiának, oxigén hiányos légzési elégtelenségnek nevezik, melynek hátterében számos ok állhat, úgy, mint tüdőgyulladás, tüdőfibrosis, sarcoidosis, embolia, szívbetegség, COPD, asztma, mellkasi folyadék, mellkasi deformitások, bordatörés, légmell.

Az oxigénhiányos állapotnak a tünetei: nehézlégzés, zavartság, ítélőképesség elvesztése, nyugtalanság, heves szívverés, alacsony vérnyomás, az ajak és a kéz ujjainak elkékülése.

A családban előforduló szív-, és tüdőbetegség tisztázása esetén lehet megmondani, hogy öröklődhet-e valamelyik. Fiatalkorban azonban nagyon ritkán fordul elő hypoxiás állapot, akkor már valamilyen súlyos betegség állhat a hátterében, melyet minél hamarabb ki kell vizsgálni és kezelni kell.

Dr. Lajtos Melinda
Dr. Lajtos Melinda pulmonológus szakorvos jelölt
Kérdés: 2012. szeptember 14., 18:44; Megválaszolva: 2012. szeptember 16., 18:23
Kérdések és válaszok: Légzőszervi megbetegedések
Légzésfunkció
Kedves Dr bő! Légzésfunkciom eredménye a következő! FEV1 79%.Fev1Vc 89%.Segítene nekem ezt értelmezni? Ez nagyin rossz erednény? 42 éves...
Köhögés, szédülés
Jó estét! December 16. - án szültem császármetszéssel, márt ott a kórházban elkezdődött egy köhögés, de mára nagyon erőssé vált, rengeteg...
Folyékony szappan belélegzése
mellkasi és hát fájdalom
Mellkas CT