• PTX utáni élet

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        20 éves nő vagyok, és idáig 2 alkalommal volt spontám PTX-em. Először 16 évesen, ekkor becsöveztek (bal oldali drain), majd 2011. januárjában ugyanazon a tüdőmön kiújult, ekkor már műtéti úton kezelték. Minkét alkalommal hirtelen spontán alakult ki, és gyorsan súlyosbodott az állapotom (az 1. esetben 5 órán belül becsöveztek, í 2. esetben 1 napon belül megműtöttek). A műtét lassan már 1 éve volt, és még a műtét után az allergiaorvosom azt javasolta, hogy kerüljem a repülőutat, mert a magas légnyomás újból előidézheti az említett betegséget. Az lenne a kérdésem, hogy tényleg hordoz-e ilyen veszélyeket számomra a repülés? (Azóta nem próbáltam, de januárban külföldre utaznék hosszabb távra és ez most létfontosságú lenne). Egyébként gyakran vannak szúró, nyilalló fájdalmaim mindkét tüdőmön, azonban csak rövid, néhány másodpercesek. Azonban azóta is úgy érzem, mintha a bal tüdőm kisebb lenne a jobbnál és nagy légvételnél hamarabb "megtelik". Ez betudható a megvágott bordaközi izmoknak? Ezeket leszámítva tünetmentes vagyok. Ha már megműtöttek és eltávolították a "sérült" részt a bal tüdőmből, akkor is lehet újra ptx-em? Egyébként gyerekkorom óta aszthmás és allergiás beteg is vagyok, így milyen esélyei vannak újabb légzőszervi betegségnek az esetemben? Válaszát előre is köszönöm! Kellemes Ünnepeket kívánok!

        Dr. Boros Miklós válasza a ptx témában

        Tisztelt Kérdező! A műtét után az újabb légmell kialakulásának esélye nagyon kicsi. Az ellen oldalon a légmell esélye nagyobb egy átlagemberénél, de emiatt életviteli korlátozások nem indokoltak. A dohányzási tilalom célszerű. Az operált tüdő mérete és teljesítménye nem kisebb, mint korábban volt és nem okozhat érezhető panaszt. a műtéti seb frontérzékenysége előfordulhat, ilyenkor alkalomszerűen szedjen fájdalomcsillapítót.


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész

        Dr. Boros Miklós
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. december 19., 17:16; Megválaszolva: 2011. december 21., 09:09

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        Olajozott fültisztítás
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés