Mikor végeznek nyelőcsöves szívultrahang (TEE) vizsgálatot?

Érdeklődni szeretnék, hogy a TEE nevezetű vizsgálatnak milyen alternatívái vannak. Nem tudom elfogadni, hogy a 21. században ez lenne a technológia csúcsa. Bármilyen, tehát akár fizetős megoldás is érdekel. Köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza szívultrahang témában

Tisztelt Kérdező!

A TEE, vagyis transoesophagealis echocardiographia, a nyelőcsövön keresztül végzett szív-ultrahangvizsgálat egy modern képalkotó eljárásnak számít. Nagy előnye, hogy mivel szív a nyelőcső közelében van, egyes részei nagy felbontással pontosan vizsgálható. Akkor szokták elvégezni, ha a hagyományos, a mellkasfalon át előlről végzett ultrahang nem hoz elégséges eredményt és a pontosabb diagnózis az ultrahangtól várható. Ilyenek jellemzően a szívbillentyűk különöző betegségei, a szív üregek vizsgálata, különösen a belső felszínük megítélése, a fő űtöér (aorta) és a fő tüdőartéria elváltozásai és főleg a szív hátsó területeinek vizsgálata, melyek a bőrtől messzebb vannak. Nem befolyásolja annyira a testalkat, mint a bőrön keresztüli vizsgálatot. A műszer bevezetése nyilvánvalóan kellemetlenséggel jár, amit gyógyszerekkel enyhíteni lehet. Nem invazív, a testbe nem behatoló műszeres képalkotó vizsgálat az MRI, mágneses rezonancia, ami a szív vizsgálatának modern eszköze, de nem ugyanaz a vizsgálati javallata mint az ultrahangnak, ezért nem igazán alternatíva. A szív MRI nehezebben hozzáférhető, csak egyes centrumokban és bizonyos betegségek esetén végzik. Az ultrahang nagy előnye minden mással szemben a szív mozgás közbeni folyamatos észlelése, így a kóros mozgási jelenségek megfigyelhetősége, az áramlási viszonyok pontos, számokban kifejezhető mérése és számos egyéb térfogat mérési lehetőség.

Nem írta meg, hogy milyen tünetek miatt készülne a vizsgálat, ezért ennél közelebbi választ nem tudok adni.

Kérdés: 2011. szeptember 14., 18:52; Megválaszolva: 2011. szeptember 15., 17:52
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Mammográfia sugárártalom
Mellkasröntgen covid után
Koponya mri lelet
Szeretném kérni Öntől az mri...
Koponya MR vizsgálat