• UH lelet értelmezése

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt dr. Baki Márta főorvosnő! Mammográf ultrahangos leletének az értelmezésében kérném a segí­tségét. Családi anamnézis: édesanyja emlőrák Panaszok: nincs Hysterectomia myoma miatt. Fizikális vizsgálat: az emlőkben csomó nem tapintható. Az emlők bőre, mamillák eltérés nélkül. Nyirokrégiók szabadok. JK1, BK1. Mammographia: mindkét oldalon előrehaladott zsĂ­ros involutio, mérs, mennyiségű maradék mirigyállomány. Jobb oldalon körülĂ­rt kóros képlet, malignitásra utaló jel nem látható. Bal oldalon a laterális felső quadránsban axilla közelében 6 mm-es jól körülhatárolt mirigyintenzĂ­tásÚ képlet. Elszórtan néhány pontszerű mészárnyék. JR1, BR2. UH vizsgálat: Jobb oldalon körülĂ­rt solid vagy cystusos képlet nem látható. Bal oldalon quadránshatár felett mamillától 12 cm-re, bőrfelszĂ­ntől 12 mm-re 9x5 mm-es lobulalt felszinű, mérs, echoszegény solid képlet, melyben néhány pontszerű meszsesedés elkülönithető. Laterális felső quadránsban mammillától 10 cm-re 5 mm-es cytosus képlet. Az axiális régiókban kórosan megnagyobbodótt nyirokcsomó nem ábrázolódik. JU1, BU2. Vélemény: - Radiológiailag bizonytalan karaktetű solid képlet a bal emlőben. - Soiter kis cysta a bal emlőben. A bal emlőben ábrázolódó képletből UH vezérelt FNAB-t végeztünk Cytológiai eredmény 10 nap mÚlva Vérvétel: CA 15-3 értéke 9,2 U/ml (referencia érték: 0,0 - 23,5) Kérdésem, hogy a fentiek leĂírása alapján rosszindulatÚ elváltozástól kell-e tartanom? Üdbözlettel!

        Dr. Baki Márta válasza a mammografia témában

        Tisztelt Asszonyom! Az Ön által elküldött komplex mammografiai eredmények (fizikális vizsgálat, emlő röntgen vizsgálat, emlő és hónalji területek ultrahangos vizsgálata) egyértelműen rosszindulatú eltérést nem igazolnak. Életkornak – és talán alkatnak is – megfelelően az emlő állomány nem egységes, így ciszták és kis meszesedések is előfordulhatnak. Amennyiben a mész szemcsék egy bizonyos szabályos elrendeződésben találhatók, az utalhat rosszindulatú daganatra. Az ultrahang és a röntgen vizsgálat is csak azt mutatta, hogy nem teljesen egységes az emlő állománya. Ezért javasolták a mintavételt. Amennyiben ez is negatív, akkor csak időszakos ellenőrzés szükséges. Az elvégzett tumor markert normál határértéken belül mérték, de a biztosabb diagnózishoz szükséges a citológiai – esetleg vastagtűvel végzett -vizsgálat is. Tisztelettel: dr.Baki Márta


        Kérdés: 2020. január 21., 16:03; Megválaszolva: 2020. január 31., 12:16

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Dr.Úr! 2018.11.21-én vastagbélrák májáttétje miatt,metastectómia történt a hepar sVIII-ból. 2019.07.26 PEt-CT normál méretű májban focalis farmacon dusulási ill natív ct sorozaton S8-ban kb.1,5cm hypodens területen túl(vsz....
        Tisztelt Doktor Nő/Doktor Úr! Tüdő rtg-n voltam amit egy nőgyógyászati műtéthez kért az altató orvos.A lelet a következő. Éles szélű rekesz, szabad sinusok.Nem nagyobb szív.Kp.tág aorta.Szabályos hilusok.Csúcsokban emphysema.Tiszta...
        Tisztelt Doktornő.Tüdőszürőn voltam az alkalmassági vizsgához kellett.A rekesz norm,A tüdőben árnyék nem látható.Ez eddig jó.Ezt viszont nem értem:Jobb csúcsban 6 mm-es nem novum nodulus látható.Kérem szépen tudatni,ezt hogy...
        Tisztelt doktor úr! Édesanyám ct. lelet értelmezéséhez szeretném a segítségét kérni! A hepar. mérs. nagyobb norm. denzitású, a májkapuban 26x20mm-es vaskos falú, multispetalt cystikus laesio látható, mely mérsékelt fali és spetalis...

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Inkontinencia?
        Kattintson, rendeljen most ingyenes postázással termékmintát a TENA Lady termékeiből.
        Hüvelyszárazság
        Gyakran már a szülést követően, akár néhány napon belül is jelentkezhet.
        Harc az ajakherpesz ellen
        COVID-19: hivatalos ajánlások
        Tájékoztatók az Egészségügyért Felelős Államtitkárságtól.