• CT Lelet értelmezés

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Üdvözlöm. Szeretném értelmeztetni a CT leletemet mert sajnos most nem tudom visszavinni az orvosnak hosszabb elutazás miatt- Sebészet küldött el nyaki nyirokcsomó tapinthatóság miatt.körülbelöl 8 db ami tapintható.A legnagyobb 17mmx12mm UH szerint.(reaktív)1 éve lassan hogy kijöttek és vissza nem húzódnak..Vérvétel semmi eltérést nem mutatott.Testemen elszórtan izomrángásokat észlelek ami elég bosszantó. Bemásolom a kapott CT eredményemet. A mellkasról, hasról és a kismedencéről nativ és kontrasztanyagos CT vizsgálatot készítettünk Gastrografin per os itatása után Digitális archiválás történt Trachea légsávja a kp. vonalban van. Pajzsmirigyben kóros nem látható. Pleuralis és pericardialis folyadék nem észlelhető. A mediastinumban és a hilusokban megnagyobbodott nycs. nem figyelhető meg. A szív nem nagyobb. A mellkasi nagyerek lefutása, tágassága szabályos. A tüdőben kóros nem látható. A hepar nagyobb, homogén. Az epeutak nem tágabbak. A cholecysta folyékony epét tartalmaz. A pancreas norm. szélességű, szerkezetű. A lép nem nagyobb, homogén. A mellékvesék szabályosak. A vesék norm. nagyságúak, helyzetűek, a kontrasztanyagot jól kiválasztják, az üregrendszerek norm. tágak. A hasi aorta norm. tágasságú, lefutású. Megnagyobbodott nyirokcsomó nem észlelhető. A retroperitoneumnban a zsir kissé köteges, inhomogen. A hólyag ép kontúrú.A prostata nem nagyobb. A per os megivott kontrasztanyag a rectumig jutott. Szabad hasűri folyadék nem látható. A köldöknek megfelelően kis hasflai sérv látható, mely csepleszt tartalmaz. Az axillákban ill. az inguinalis régiokban pathológias szerkezetű nycs. nem mutatható ki. L II corpusban egy szabálytalan alakú 11 mm-es scleroticus terület észlelhető. Vélemény: Hepatomegalia. Hernia umb. pzs Vizsgálatok: 34480 Kiegészítő pont has vagy medence CT vizsgálata iv. kontrasztanyag adását követőleg (két vagy háromfázisú sorozat elkészítése ese 88340 Véna kanülálás 34454 Teljes has és medence CT vizsgálata natív és iv. kontrasztanyag adását követőleg 34442 Mellkas CT vizsgálata natív plusz iv. kontrasztanyag adását követőleg

        Dr. Laki András válasza a CT lelet témában

        Tisztelt Kérdező! Nem írta meg pontosan, hogy mi volt a CT vizsgálat irányában a kérdés, de úgy gondolom, hogy arra vonatkozott, hogy más testtájakon is találhatóak-e nagyobb nyirokcsomók. A CT-vel a mellkasi, hasi illetve lágyéki régióban nem látszott kóros nyirokcsomó. Az ultrahang leletben leírt reaktív jelző arra utal, hogy a nyirokcsomó a környezetében zajló, vagy lezajlott gyulladást kísérhet. A leletben megnagyobbodott májat és kis köldöksérvet írtak le, mely a hasüregi zsírszövet kis részét tartalmazza. A leírásban még szerepel egy meszes képlet a II. ágyéki csigolyában, erre a véleményben nem tértek ki. A felvételek hiányában nem állíthatok erről konkrétumot, de a csigolyákban gyakran fordulnak elő ártalmatlan meszesedések, ami így is leírható. Bizonyos esetekben kontrollja vagy további vizsgálata jöhet szóba, erről kérdezze majd meg a kezelőorvosát. Az izomrángásai nincsenek ezzel összefüggésben, erre más irányú (ideggyógyászati) kivizsgálás javasolt.


        Kérdés: 2019. június 11., 13:23; Megválaszolva: 2019. június 13., 21:50

      • Kérdések és válaszok a témakörben: