• Daganat a mesenteriumban?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Hasi MR vizsgálatom volt tavaly, aminek során a retroperitoneum területén láttak valamit, de nem volt egyértelmű a lelet. Ismétlést javasoltak fél év múlva, ez most történt meg. A vérképem a tumor markereket is beleértve teljesen negatív. Hasi panaszaim vannak, puffadás, diszkomfort érzés elég gyakori, de ezt eddig a reflux számlájára írtam. Az alábbiakat írják a mostani leleten: bal oldalon, valamint a középvonalban a mesenteriumgyök mentén a belek között a pancreas alsó pólusától cauda felé a kismedence irányába követhetően kontrasztanyagot halmozó, szabálytalan alakú, kóros diffúziógátlást mutató terület látható, amely novum. Paraarticusan kóros méretű nyirokcsomó nem látható. A belekben passage akadály nincs. Vélemény: a mesenteriumban, a belek között nagyobb kiterjedésű, kontraszthalmozó terület, mely novum. Az elváltozás célzott UH vagy CT vezérelt biopsziája javasolt. Kisfokú hepatomegalia. A biopsziára valószínűleg még heteket kell várnom. Nem kaptam választ, hogy mi lehet ez, nagyon ideges vagyok, két gyermek édesanyjaként rettentően aggódom. Abban kérem a segítségüket, hogy tisztábban láthassak? Mi lehet ez? Daganat? Tudom, hogy biztosat csak a biopszia után lehet mondani, de szeretnék tisztában lenni a lehetőségekkel.

        Dr. Laki András válasza a hasi MR témában

        Tisztelt Kérdező! A felvételek nélkül, a leírásból nehéz egyértelmű diagnózist adni, úgy látszik, ezt az MR leletező sem tette meg. Egyértelmű változást láttak az előző vizsgálathoz képest, illetve újként írják le ezt az elváltozást – a fél éve látott képlettel kapcsolatban nem látom, hogy összehasonlítást írtak-e. Az, hogy ez daganat lehet-e, meg nem erősíthetem, de kizárni sem tudom. Remélem, a biopszia minél előbb elvégezhető, és akkor kiderülhet a folyamat természete. Az a leletben mindenesetre jó, hogy nincsenek kóros nyirokcsomók és a beleken nem okoz látható működési zavart.


        Kérdés: 2019. február 20., 19:52; Megválaszolva: 2019. február 26., 18:46

      • Kérdések és válaszok a témakörben: