Milyen elváltozások lehetnek az epémben az ultrahang alapján?

Az ultrahangos diagnózissal az alábbi eltérést találták. Az epeutak nem tágabbak, Cholecysta: szabályos alakú, nagysága, fala nem vaskosabb, lúmenében sűrű bennék, valamint microlithek látszanak. Az előző utlrahangos diagnőzisom 7 hónappal ezelőtt volt, abban még az állt, hogy Az epeutak nem tágak. Cholecysta: szabályoa alakú, nagyaágú, fala nem vaskosabb, kőmentes. Mi lehet a lúmenében sűrűbb bennék, és a microlithek látszódása? A vizsgáló csak annyit mondott, hogy apró epekövek vennak benne, de nem tudom, hogy mi lehet a lúmenében sűrű bennék. A vizsgálatra azért mentem el, mert puffadási tüneteim voltak, és a puffadás többször hasmenéses tüneteket váltott ki. A székletem megváltozott. Előtte nem voltam

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza epehólyag témában

Tisztelt Kérdező!

A ultrahangvizsgálat során az epehólyag belsejében (lumenében) látott sűrű tartalom - a gyakran használt angol kifejezéssel sludge - valószínűleg az epefesték (bilirubin) besűrűsödéséből és koleszterinkristályokból álló homokszerű anyag. A microlithiasis szó szerint apró kövességet jelent, bár egyesek szerint a sludge egyik változataként is használják. Az esetek kisebb részében ebből az állapotból valódi epekövek is kialakulhatnak. Amennyiben ez 7 hónappal ezelőtt még nem látszódott, akkor azóta esetleg valami megváltozott az étkezési szokásaiban, az étkezés mennyiségében, vagy az epehólyag kiürülési képességében. Lehetséges, hogy megfelelő diétával ez visszafordítható és idővel az epehólyagból a sűrű tartalom kiürülhet. Ehhez kérjen tanácsot háziorvosától, diétás szakembertől (dietetikustól) , esetleg gasztroenterológustól. A székelési szokások megváltozása miatt egyébként is gasztroenterológiai kivizsgálás javasolt.

Kérdés: 2017. december 07., 18:58; Megválaszolva: 2017. december 09., 21:53
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Mammográfia sugárártalom
Mellkasröntgen covid után
Koponya mri lelet
Szeretném kérni Öntől az mri...
Koponya MR vizsgálat