CT lelet értelmezéséhez kérek segítséget

Tisztelt Doktor Úr! CT leletem értelmezésében és az esetleges további teendőkben kérem segítségét! "Natív mellékvese CT vizsgálat térfoglaló folyamat kizárására. Mindkét mellékvese CT képe normális. Az ábrázolódott basalis tüdőterületeken mindkét oldalon 1-2 mm nagyságú meszes microdonulus látszik. A pleura lemezei között folyadék nem ábrázolódik. A máj normális nagyságú, a natív méréseken a 7-es segmentumban egy jól körülírt 8 mm nagyságú hypodens képlet látszik. Az epehólyag fala összeesett. Epeúttágulat nem látszik. A pancreas normális szélességű. A lép nem nagyobb. A vesékben a natív méréseken kóros nem különíthető el. Az ábrázolódott belek területén durva kóros eltérés nem látszik. A mesenterium zsírszövete enyhén beszűrt, területén egy 5 mm nagyságú részben meszes nyirokcsomó is megfigyelhető. A leképezésre került régióban megnagyobbodott nyirokcsomó nem látszik. Az aorta normális tágasságú és lefutású. Az ábrázolódott csontokon destruktív eltérés nem mutatkozik." Kérdésem az, hogy mit is jelent mindez? Van-e olyan probléma vagy gyanú, amivel javasolt valamilyen szakorvost felkeresnem? Nagyon köszönöm előre is a segítségét és a tájékoztatást!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza CT lelet témában

Tisztelt Kérdező!

A vizsgálat leírása szerint a célzottan mellékvesék vizsgálata történt natívan, kontrasztanyag adása nélkül, így nem egy teljes értékű hasi vizsgálat volt, a többi hasi szerv korlátozottan ítélhető meg. A májban leírt hypodens (=kevésbé sugárelnyelő) képlet legvalószínűbben kis ciszta lehet, erről egy célzott ultrahang vizsgálattal lehetne meggyőződni. A többi eltérés valószínűleg nem jelentős, a tüdőben a kis meszes micronodulusok (apró csomócskák) , leginkább gyulladásos maradványok lehetnek. A mesenterium (hashártya fodor) enyhe beszűrtsége a felvételek nélkül nehezen képzelhető el, ez is talán gyulladásos eredetű lehet. Az 5 mm-es nyirokcsomó, különösen ha meszesedést is tartalmaz, méretében nem kórjelző és szintén maradvány lehet. Ha nincsenek hasi panaszai, tünetei, hasi ultrahang vizsgálaton kívül más aktuális teendőt nem látok indokoltnak. Ha azonban hasi panaszai volnának, gasztroenterológiai kivizsgálás javasolt.

Kérdés: 2015. március 15., 21:21; Megválaszolva: 2015. március 17., 22:02
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Lelet értelmezése.
Gerinc MRI
Derékfájdalom
Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő! Olyan kérdéssel fordulnék Önhöz,hogy scheuermann műtött vagyok,21 éves, (2-től a 12-es csigolyáim vannak...
Röntgenfilm2
Tisztelt Doktor Úr! Nagyon szépen köszönöm a válaszát a korábbi kérdésemre! Az előző kérdésemből kimaradt, hogy oldal irányban állásnál...
Röntgenfilm
Tisztelt Doktor Úr! Pár hete voltam nyaki gerinc röntgen vizsgálaton. Elég közel álltam a fekete röntgenfilmhez, amire a sugár vetült. Amikor...