Rosszindulatú daganat?

Tisztelt Doktor Úr/Nő! A sógorom (44 éves) nagyon el van keseredve, ugyanis nagy bizonytalanságban tartják. Sőt most már ott tartunk, hogy azt mondták neki, hogy az orvostudomány ezen a ponton megállt, nem tudnak semmit csinálni. A diagnózis a következő: Hasi UH során kiderült, hogy LÁTSZÓLAG A GYOMOR FALÁN 14MM-ES, LEKEREKÍTETT TU-JELLEGŰ ELVÁLTOZÁS MUTATHATÓ KI. Majd a CT eredménye A GYOMOR NAGYGÖRBÜLETÉN A GYOMOR KÜLSŐ FELSZÍNÉN JÓL KÖRÜLHATÁROLT KÉPLET (NYIROKCSOMÓ? ) . Ezek után MR vizsgálatot javasoltak, melynek az eredménye: A GYOMOR NAGYGÖRBÜLETI OLDALÁN SUBSEROSUS HELYZETŰ KB. 1 CM-ES STOLID KÉPLET FIGYELHETŐ MEG. AZ ELVÁLTOZÁS MÉRSÉKELT KONTRASZTHALMOZÁST MUTAT. KÓROSAN MEGNAGYOBBODOTT NYIROKCSOMÓ NEM ÉSZLELHETŐ. Orvosi vélemény: AZ ELVÁLTOZÁS DIGNITÁSA KIS MÉRETE MIATT JELEN VIZSGÁLATTAL SEM MEGÍTÉLHETŐ. Az orvosok azt mondták, hogy biztos, hogy rosszindulatú, mert a kontrasztanyag csak a rosszindulatú daganatba megy bele. Ez igaz? Valamint szeretnék tanácsot kérni, hogy mit tegyünk, hova menjünk, kihez? Nagyon várom a válaszát! Köszönettel: Nagyné

Dr. Laki András válasza képalkotó vizsgálatok témában

Tisztelt Kérdező!

A leletek szerint mindhárom képalkotó módszerrel egy 1-1, 5 cm közötti méretű, jól körülhatárolt elváltozás volt kimutatható. A képalkotó vizsgálatok sok esetben nem alkalmasak egy képlet jó - vagy rosszindulatú jellegének biztos megállapítására, erre való a szövettani

vizsgálat. Nem írta, hogy történt-e már gyomortükrözés, ami egy már kimutatott gyomorelváltozás esetén elvégzendő, és ha ezzel látható a képlet, abból szövettani mintát lehet venni. A subserosus elhelyezkedés annyit jelent, hogy a gyomor legkülső, hashártya alatti rétegében van, vagy a CT szerint a külső felszínen, ezek szerint azonban nem biztos, hogy belülről jól lehet látni. Ha a tükrözés nem volna sikeres, akkor ajánlatos volna sebészileg eltávolítani. Abból a leírásból, hogy ez egy jól körülírt, lekerekített elváltozás, éppen nem az következik, hogy biztosan rosszindulatú, bár ez valóban ki sem zárható. Ebből a szempontból a "mérsékelt" halmozás sem iránymutató. Az pedig biztos, hogy az orvostudomány még nem "állt meg" ezen a ponton, a szövettani vizsgálat szerintem még fontos volna. Beutaló nélkül sebészeti vagy beutalóval felkereshető gasztroenterológiai szakrendelésen kérhet leginkább segítséget a kivizsgálás folytatásához.

Kérdés: 2014. április 15., 20:41; Megválaszolva: 2014. április 18., 20:50
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Mr lelet véleményezése
Kisgyermek balesetével/röntgennel...
Szájnyálkahártya elváltozás
Tisztelt Doktornő! Kb. 3 éve visszatérő bal oldali szájnyálkahártya duzzanat jelentkezik nálam a bal felső szájnyálkahátrtyán (az orca felőli...
Mammográfia és mellkas CT
Tisztelt Doktor Úr! Március 17-én mammográfián voltam, majd ápr. 1-jén mellkas CT-t végeztek (mellkas CT 5 másodperc és 40 másodperc) ....
Lelet értelmezése
Tisztelt Doktor Úr! Egy olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy tudna-e segíteni a párom MR vizsgálati eredmény kielemzésében?...