Csontizotópia vizsgálat

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! Édesapámnál (74éves) rosszindulatú prosztata daganatot diagnosztizáltak és további vizsgálatra küldték csontizotóp vizsgálatra. Mivel nagyon rosszul hall, ezért kísérgetni kell az orvoshoz, a családból én vagyok az egyetlen aki ebben segíteni tud. Az lenne a kérdésem, hogy jelenleg 25 hetes terhes vagyok, rám nézve ez a vizsgálat veszélyt jelent-e? Tehát fog-e sugározni utána? Előre is köszönöm.

Dr. Laki András válasza csontizotóp vizsgálat témában

Kedves Kérdező!

A csontizotóp vizsgálat sugárzó anyag (izotóp) intravénás beadásával jár, aminek következtében a beteg testéből valóban kis mennyiségű sugárzás fog kiindulni. Ez az anyag viszonylag hamar lebomlik és 1-2 napon belül kiürül a szervezetből, a kibocsátott sugárzás ezért az eltelt idő során egyre csökken és a betegtől való távolsággal is egyre kisebb. Az izotóp laboratóriumok óvatosságból többnyire azt tanácsolják, hogy vizsgálat napján terhes nők és kisgyermekek ne legyenek közel a vizsgálaton átesett beteghez. Az Ön magzatát érintő kockázat kicsi, mivel a sugárra legérzékenyebb koron már túl van. Mégis, ha van rá mód, próbáljon mást találni Ön helyett az édesapja hazaszállításához.

Kérdés: 2012. november 28., 14:48; Megválaszolva: 2012. november 30., 22:24
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
csontizotóp vizsgálat
Pár éve radikális prosztataműtétem volt. Az esedékes csontizotóp vizsgálat az alábbi eredményeket rögzítette: -alsó nyaki csigolyák egyenetlen...
Mit mutat meg a csontizotóp...
Tisztelt Doktor! Azt szeretném megkérdezni hogy a Csont-izotópvizsgálat mit mutathat meg daganaton kivül? Mert nekünk pozitiv lett de viszont nincs...
Csont izotopos vizsgálat!
Tisztelt Dr Úr/ Dr Nő 2 éve volt emlőműtétem, ma kaptam meg a csont izotópos vizsgálat eredményét, ami nagyon zavar. Új kis többletaktivitás a...
Csont izotóp lelet értelmezése
Kérem, amennyiben lehetséges az alábbi leletet számunkra is érthetőre fordítani. Köszönöm. Lelet: Az axialis csontváz, a váll- és...
Izotóp eredmény
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Édesanyám izotópos vizsgálatának eredménye az alábbi: A lumbo sacralis régióban valószínűsíthetően degenerativ...