Megtörténhet, hogy az inzulin nem szívódik fel?

Kedves Szakértő! Kb. 10 éve vagyok cukorbeteg, 3 éve inzulinnal kezelve. Amióta inzulinos vagyok, egyre rosszabbak az értékeim. (Pl. Hba1 mérések az utóbbi évben 8, 6% 8, 7% 9%) . Már másik típusú inzulint is használtam, de nem sikerült lentebb vinni cukorszintemet. Az elmúlt 10 évben 85-87 kg volt a testsúlyom. Mi lehet az oka, hogy nem viszi lentebb a cukorértékeimet az inzulin? A reggeli éhgyomri cukorszintem 10-13 közötti. Előre is köszönöm válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Rakk Erika válasza inzulin témában

Kedves Kérdező! Gyakori problémát vetett fel! Valóban, sokszor tapasztaljuk, hogy egyre emelni kell az inzulindózist és sok esetben nem javul az eredmény. Az jó, hogy legalább nem nőtt a testsúlya. Lehet, hogy kevesebbet mozog? Nem alakult ki csomósodás az inzulinbeadás helyén? Változott-e az életmódja, munkahelye? Stressz is emelheti az értékeket.

Ha mindezek kizárhatók, akkor sajnos nem tudok mást, mint tovább emelni az inzulindózist.

Most van egy új gyógyszercsalád is, ami inzulin és metformin mellé adható. A vizelettel segíti több cukor ürülését, ezáltal a testsúlyra is kedvező. Azt lehetne még megpróbálni.

Dr. Rakk Erika
Dr. Rakk Erika diabetológus, endokrinológus, belgyógyász
Kérdés: 2016. február 02., 01:28; Megválaszolva: 2016. február 06., 00:37
Kérdések és válaszok: Inzulinterápia
Hatásos (vagy káros) lehet, ha...
T. Szakértő! Nagymamám már idős, látása sem a régi és inzulinos cukorbeteg. Múltkori látogatásom alkalmával azt vettem észre, hogy az inzulin...
Mikor vonhatják meg az inzulin...
Édesanyám cukorbeteg, napi négy alkalommal szúrja magát. A vércukorszintje 10 alatt szokott lenni, sőt még sokszor nagyon le is megy (pl. 3, 3 alá) ....