Megtörténhet, hogy az inzulin nem szívódik fel?

Kedves Szakértő! Kb. 10 éve vagyok cukorbeteg, 3 éve inzulinnal kezelve. Amióta inzulinos vagyok, egyre rosszabbak az értékeim. (Pl. Hba1 mérések az utóbbi évben 8, 6% 8, 7% 9%). Már másik típusú inzulint is használtam, de nem sikerült lentebb vinni cukorszintemet. Az elmúlt 10 évben 85-87 kg volt a testsúlyom. Mi lehet az oka, hogy nem viszi lentebb a cukorértékeimet az inzulin? A reggeli éhgyomri cukorszintem 10-13 közötti. Előre is köszönöm válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Rakk Erika válasza a inzulin témában

Kedves Kérdező! Gyakori problémát vetett fel! Valóban, sokszor tapasztaljuk, hogy egyre emelni kell az inzulindózist és sok esetben nem javul az eredmény. Az jó, hogy legalább nem nőtt a testsúlya. Lehet, hogy kevesebbet mozog? Nem alakult ki csomósodás az inzulinbeadás helyén? Változott-e az életmódja, munkahelye? Stressz is emelheti az értékeket. Ha mindezek kizárhatók, akkor sajnos nem tudok mást, mint tovább emelni az inzulindózist. Most van egy új gyógyszercsalád is, ami inzulin és metformin mellé adható. A vizelettel segíti több cukor ürülését, ezáltal a testsúlyra is kedvező. Azt lehetne még megpróbálni.

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Dr. Rakk Erika
Dr. Rakk Erika diabetológus, endokrinológus, belgyógyász
Kérdés: 2016. február 02., 01:28; Megválaszolva: 2016. február 06., 00:37
Kérdések és válaszok: Inzulinterápia
Mikor vonhatják meg az inzulin...
Édesanyám cukorbeteg, napi négy alkalommal szúrja magát. A vércukorszintje 10 alatt szokott lenni, sőt még sokszor nagyon le is megy (pl. 3, 3 alá). A...