• Neutropénia megbetegedések nélkül

        Legfrissebb cikkek a témában
         

         

        Kérdésem immunológia jellegű.

        Tisztel Doktornő/Doktor Úr!  

        13 hónapos kislányom van. Szépen fejlődik, mindössze 1 alkalommal volt 6 hónapos korában egy légúti jellegű fertőzése, lázzal, köhögéssel, orrfolyással, amire antibiotikumot kapott és 8-10 nap alatt el is múlt. Mivel sápadt volt ezen betegség után, vérvizsgálatot kért a háziorvos a vashiány megállapítására. Enyhe vashiánya volt, Maltoffert kapott pár hónapig és rendeződött. A probléma viszont más jellegű. A vérképen megállapítottuk (mi magunk, nem orvosként) hogy a gyermeknek alacsony a neutrofil értéke, ezért haematológia szakrendelésre mentünk. Azóta már párszor néztek ott vérképet és kenetet, és továbbra is alacsony. Az abszolút neut. szám gyakorlatilag 180 mm/l és 620 mm/l szélsőértékek között volt, miközben semmiféle egyéb vérképeltérés nincs. A sejtek morfológiailag megfelelőek, de az érték mindig alacsony. A ciklikus neutropéniát kizárhatjuk és a gyógyszer mellékhatást is, így az orvos szerint két lehetőség van. Vagy csontvelő termelési probléma, vagy az ún. marginális pool miatt egyszerűen nem mutatható ki a vérben a megfelelő neutrofil szám, ugyanakkor a szervezetben ott van. Szerinte ezért az utóbbi a valószínű, mert ilyen értékek mellett a gyermeknek rendszeresen betegesnek kellene lenni, holott kifejezetten nem az. Szerint a neutrofil kitapad a sejtfal körül és a vérkép ezért nem mutatja. Azt mondta, egy ún. Di-adreson teszt segítségével megállapítható, hogy a csontvelővel van-e probléma, mert ennek hatására emelkednie kell az értéknek. 2 éves korig nem javasolja a vizsgálatot, mivel a gyermek panaszmentes. Olvastam, hogy ebben a korban autoimmun neutropénia is gyakori, erre a hematológus határozottan azt válaszolta, hogy kisgyermek korban ilyen nincs.

        Nagyon kíváncsi lennék a véleményére az egésszel kapcsolatban. Valóban nem érdemes neutrofil ellenes antitesteket vizsgálni? Ön szerint helyes az a következtetés, hogy mivel nem beteges a gyermek, valószínűleg van megfelelő neutrofil, csak nem mutatható ki? Megjegyzem, ha nincs vasellenőrzés miatti vérkép vizsgálat, ki sem derül. Ráadásul nem a gyermekorvos küldött minket szakrendelésre, hanem magunktól mentünk. Nagyon köszönöm.

         

        Laci

        WEBBeteg szakértő válasza a neutropenia témában

        Kedves Laci!

        Egy kis problémám van az Ön által megadott mértékegységgel: a neutrofilszámot ugyanis mm/l-ben biztosan nem mérjük. Két lehetőség van: vagy darab / mikroliterben számolunk (ilyenkor a normál tartomány 1500-9000 db / mcl) vagy 10'9 (Giga) / literben (ilyenkor 1, 5-9 között normális). Így ha az Ön kislányának az értékei db/mcl-ben értendők, akkor valóban alacsonyok, ha G/l-ben, akkor gyakorlatilag normálisak. Egy biztos: az orvos soha nem a laborértéket, hanem a beteget gyógyítja. Amúgy teljes mértékben egyetértek a hematológus kolléga véleményével: vagy az ún. marginális pool problémáról van szó (ez a valószínűbb), a másik lehetőség az ún. idiopathiás agranulocytosis vagy Kostmann-szindróma. A differenciáldiagnosztikában tényleg a szteroid teszt vagy csontvelővizsgálat segíthet - mindkettő csak elméleti lehetőség az Ön kislánya esetén, hiszen egy egészséges, 1 éves kislányt nem szabad ilyen kellemetlen illetve fájdalmas procedúráknak kitenni! Egyébként bármelyik eset is forog fenn, semmiféle terápiás konzekvenciája nincs.

         

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Kérdés: 2009-12-19 21:27:20; Megválaszolva: 2009. december 19., 21:27

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Kedves Doktornő/Doktor Úr, Azért kérem segítségüket, mert 2-2.5 hete a nyakam jobb oldalán észrevettem egy csomót (megnagyobbodott nyirokcsomót), melynek a mérete a két hét alatt nem csökkent. Akut tüneteim - láz, nátha, köhögés,...
        Kedves Doktornő! Többször kértem már tanácsot Öntől, amit ezúton is köszönök. 2011-ben diagnosztizáltak CML-el, 7,5 évig szedtem imatinibet, 2018. novemberében hagytam el a gyógyszert. Jelenleg is 0,000% a PCR értékem. Most viszont...
        Kedves Doktornő! Egészséges életmódot folytató, normál testsúlyú,rendszeresen sportoló (súlyzózás, futás), nem dohányzó, 33 éves férfi vagyok. Sport kapcsán nem élek semmilyen teljesítményfokozóval, kizárólag fehérjeport és...
        Tisztelt Doktornő, Vérképben a következő eltérések ,és eredmények voltak,mennyi problémás ez. vvt: 6,38, hemoglobin:190 hematokrit: 56,1% mcv :87,9 mch:30 rdw-sd:43 trombocita:436 bilirubin...
        Kedves Doktornő/Doktor Úr, Szeretném segítségüket kérni labor eredményem kiértékelésében - úgy látom, hogy minden érték a normál intervallumba esik, egy kivételével. A neutrophil% alacsonyabb, mint a normál érték. Kérdésem, hogy...
        Tisztelt Doktornő! Márciusban egy feltehetőleg vírusos, elhúzódó, hányós megbetegedésem következtében a hasi UH megnagyobbodott lépet mutatott (UH leleten az áll, hogy: a lép szabályos echoszerkezetű, hilusi átmérője 5 cm, legnagyobb...
        Tisztelt Doktornő! Szeretném kérni a tanácsát férjem labor eredménnyemmel kapcsolatban. Ferritin szint + 361 (20-250) Nem tudom ezen eltéréseknek van e jelentőségük de megírom: Neutrofil granulocita - 44,6 (50-70) Limfocita + 43,5...
        Tisztelt Doktornő! 5 hete küszködöm “ugató”, kruppos-jellegű köhögéssel, mely kezdetben száraz, illetve később produktív volt, mostanra ismét származnak mondanám! Egyéb tünetem, láz, nehézlégzés, mellkasi fájdalmam nem volt!...
        Tisztel Doktor Úr/Nő Olyan problèmával fordulnek Onhoz, hogy a verkepem kissè aggaszt. 6 honapja szultem. Mar akkor is keves volt a vasam, a hemoglobin, hematokrit es a vorosversejt is. Akkor nem aggodtam mivel tudom a terhesseg velejaroja illetve...
        Most kaptam kézhez az éves laborom eredményét. Ahol eltérés van: WBC 3,02 G/L Tartomány 4,20 - 10,80 Neutrofil 39,9 % Tartomány 40,0- 74,0 Limfocita 49,1 % Tartomány 19,0-39,0 abs. neutrofil 1,20 G/l Tartomány 1,68-8,00 abs bazofil 0,03 G/l...

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Füstmentes jövő?
        Az ártalomcsökkentés a társadalom, és így végső soron mindannyiunk érdeke. (x)
        Új - Távkonzultáció
        Válasszon szakterületet, foglaljon percek alatt az otthonából, kényelmesen!
        COVID-19 kisokos
        Amit tudnia kell és érdemes a járványról. A legfontosabb ismeretek egy helyen.