Neutropénia megbetegedések nélkül

 

Kérdésem immunológia jellegű.

Tisztel Doktornő/Doktor Úr!  

13 hónapos kislányom van. Szépen fejlődik, mindössze 1 alkalommal volt 6 hónapos korában egy légúti jellegű fertőzése, lázzal, köhögéssel, orrfolyással, amire antibiotikumot kapott és 8-10 nap alatt el is múlt. Mivel sápadt volt ezen betegség után, vérvizsgálatot kért a háziorvos a vashiány megállapítására. Enyhe vashiánya volt, Maltoffert kapott pár hónapig és rendeződött. A probléma viszont más jellegű. A vérképen megállapítottuk (mi magunk, nem orvosként) hogy a gyermeknek alacsony a neutrofil értéke, ezért haematológia szakrendelésre mentünk. Azóta már párszor néztek ott vérképet és kenetet, és továbbra is alacsony. Az abszolút neut. szám gyakorlatilag 180 mm/l és 620 mm/l szélsőértékek között volt, miközben semmiféle egyéb vérképeltérés nincs. A sejtek morfológiailag megfelelőek, de az érték mindig alacsony. A ciklikus neutropéniát kizárhatjuk és a gyógyszer mellékhatást is, így az orvos szerint két lehetőség van. Vagy csontvelő termelési probléma, vagy az ún. marginális pool miatt egyszerűen nem mutatható ki a vérben a megfelelő neutrofil szám, ugyanakkor a szervezetben ott van. Szerinte ezért az utóbbi a valószínű, mert ilyen értékek mellett a gyermeknek rendszeresen betegesnek kellene lenni, holott kifejezetten nem az. Szerint a neutrofil kitapad a sejtfal körül és a vérkép ezért nem mutatja. Azt mondta, egy ún. Di-adreson teszt segítségével megállapítható, hogy a csontvelővel van-e probléma, mert ennek hatására emelkednie kell az értéknek. 2 éves korig nem javasolja a vizsgálatot, mivel a gyermek panaszmentes. Olvastam, hogy ebben a korban autoimmun neutropénia is gyakori, erre a hematológus határozottan azt válaszolta, hogy kisgyermek korban ilyen nincs.

Nagyon kíváncsi lennék a véleményére az egésszel kapcsolatban. Valóban nem érdemes neutrofil ellenes antitesteket vizsgálni? Ön szerint helyes az a következtetés, hogy mivel nem beteges a gyermek, valószínűleg van megfelelő neutrofil, csak nem mutatható ki? Megjegyzem, ha nincs vasellenőrzés miatti vérkép vizsgálat, ki sem derül. Ráadásul nem a gyermekorvos küldött minket szakrendelésre, hanem magunktól mentünk. Nagyon köszönöm.

 

Laci

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Csuth Ágnes válasza neutropenia témában

Kedves Laci!

Egy kis problémám van az Ön által megadott mértékegységgel: a neutrofilszámot ugyanis mm/l-ben biztosan nem mérjük. Két lehetőség van: vagy darab / mikroliterben számolunk (ilyenkor a normál tartomány 1500-9000 db / mcl) vagy 10'9 (Giga) / literben (ilyenkor 1, 5-9 között normális) . Így ha az Ön kislányának az értékei db/mcl-ben értendők, akkor valóban alacsonyok, ha G/l-ben, akkor gyakorlatilag normálisak. Egy biztos: az orvos soha nem a laborértéket, hanem a beteget gyógyítja. Amúgy teljes mértékben egyetértek a hematológus kolléga véleményével: vagy az ún. marginális pool problémáról van szó (ez a valószínűbb) , a másik lehetőség az ún. idiopathiás agranulocytosis vagy Kostmann-szindróma. A differenciáldiagnosztikában tényleg a szteroid teszt vagy csontvelővizsgálat segíthet - mindkettő csak elméleti lehetőség az Ön kislánya esetén, hiszen egy egészséges, 1 éves kislányt nem szabad ilyen kellemetlen illetve fájdalmas procedúráknak kitenni! Egyébként bármelyik eset is forog fenn, semmiféle terápiás konzekvenciája nincs.

 

Kérdés: 2009. december 19., 21:27; Megválaszolva: 2009. december 19., 21:27
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
Laboreredmények értelmezése
Tisztelt Doktornő! Az alábbi leletek értelmezésével kapcsolatban kérném a segítségét: Fvs 3,9 (4,4-11,3) , limfocita 43% (25-40%) , neutrofil...
Vérvételkor sűrű vér
Tisztelt Dr. Ujj Zsófia Ágnes! Korábban ételintolerancia vizsgálathoz ujjbegyből magamnak vettem le vért kora reggel, ezt megelőzően viszont nem...
Alacsony fehérvérsejt, Vas és
Tisztelt Doktornő! Fiam 15-17 éves korában több betegségen ment keresztül (alacsony fehérvérsejtszám, strafirococcus aerus okozta...
D-dimer érték
Tisztelt Doktornő! A referenciatartomány felső határát közelítő D-dimer érték aggodalomra adhat okot? D-dimer 0,460 mg/L (referenciatartomány:...
Véralvadás probléma.
Üdvözlöm Tisztelt Dr Nő! Véralvadási problemám van, egy pár éve derült ki. Leiden: heterozygota pozitív. Elkaptam a covidot novemberben, 20 napig...