trc eredmény

Tisztelt Doktor Nő/Úr, nemrég levelet írtam, hogy aggaszt hogy mindig eltér a referenciatartománytól (150-350) a Trc eredményem, tavaly 435 volt (a We eredményem 1-15 helyett 19) , tavalyelőtt 391 (We eredmény 8) . Dr. Bene Orsolya doktornő válasza szerint "a magasabb thrombocytaszám több dolgot jelezhet, ebből az egy paraméterből nehéz megmondani, mi lehet az ok. A háttérben vérszegénység, idült gyulladás, fertőzés, sérülés is állhat. Ritkán vérképzőszervi betegség jele lehet, de ilyenkor általában jóval magasabb a vérlemezkék száma." A kérdésem az lenne, hogy milyen paraméterekból (esetlegesen a véreredmény mely más adatából) , vagy milyen más orvosi vizsgálattal lehet megállapítani azt, hogy a magas Trc szám miből adódik. köszönettel

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza vérlemezke témában

Kedves kérdező!

Visszaolvasva korábbi levelét, úgy látom, csak tavalyi és tavalyelőtti értékeket adott meg. A referenciahatár az Önök laborjában 150-350 G/l volt, de a legtöbb laborban a felső határ 400 G/l, e felett beszélünk emelkedett trombocitaszámról, thrombocytaemiáról (a thrombocyta vérlemezkét jelent) . Ez alapján csak a tavalyi érték volt kissé magasabb, ezt érdemes lekontrollálni.

A vérszegénység a vérkép többi összetevőjéből látható, ezt a trombocitákkal együtt nézik. A gyulladásos paraméterek közé a CRP, süllyedés tartozik, ha itt is eltérés mutatkozik, esetleg góckutatás jön szóba (fogászati, fül-orr-gégészeti, nőgyógyászati vizsgálat, hasi UH) . Krónikus ízületi gyulladás, autoimmun betegségek is okozhatnak emelkedett vérlemezke-számot, gyanú esetén speciális vérvételekre van lehetőség. A csontvelőbetegségek ennél jóval magasabb értékkel járnának, nem hinném, hogy indokolt ezirányú vizsgálat.

Leszögezem, ezek kiragadott laborértékek, nem került leírásra az összes eredmény, illetve nem ismerem a panaszokat. Feleslegesen ne aggódjon, egyáltalán nem biztos, hogy az idei vérvétel során szintén emelkedett lesz a vérlemezkeszám, lehet, hogy a tavalyi eltérés csak valamilyen átmeneti fertőzés eredménye volt. Ha mégis eltérés mutatkozna, kezelőorvosa a többi laborlelettel és a panaszokkal együtt értékelve eldönti majd, milyen további vizsgálatokra van szükség.Üdvözlettel: Dr. Piros Zsuzsanna

Dr. Piros Zsuzsanna
Kérdés: 2009. június 16., 23:37; Megválaszolva: 2009. június 16., 23:37
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
Ferritin magas
Szájfeltöltés Marfarin mellett
Vérkép kiértékelése
Pajzsmirigy + SM betegség
Magas vas szint