Aspirin Protect szedése

Kedves Doktornő! 32 éves vagyok, és férjemmel három éve szeretnénk babát. Három inszemináció és egy endometriózis műtét után belevágtunk a lombik programba. Azóta két lombikon vagyunk túl és mindkétszer elindult a terhesség, de nagyon alacsony volt a HCG hormon. A második lombik után trombózishajlam vizsgálatra küldtek ahol az alábbi eredményeket kaptam: MTHFR C677T mutáció: 1. allél: normál, 2. allél: mutáns, genotípus: HETEROZYGOTA MTHFR A1298C mutáció: 1. allél: normál, 2. allél: mutáns, genotípus: HETEROZYGOTA Prothrombin G20210A mutáció: 1. allél: normál, 2. allél: normál, genotípus: NORMÁL V. alvadási faktor Leiden mutációja (R506Q): 1. allél: normál, 2. allél: normál, genotípus: NORMÁL Lupus anticoagulans irányban vizsgálat még korábban volt, de nem volt eltérés. Egy nőgyógyász ismerősünk javasolta, hogy kezdjem el szedni az Aspirin Protectet napi 100 mg-ot. Ön szerint ezek az eredmények okozhatják azt, hogy csak biokémiai terhességig jutunk? Érdemes lenne elkezdenem szedni az Aspirin Protectet? Elvileg nincs akadálya a spontán terhességnek és már spontán próbálkozáskor is voltak beágyazódási tünetek hasonlóan a lombikhoz. Ha a Lupus anticoagulans eredményem rendben volt akkor kizárható az Antifoszfolipid szindróma, vagy ahhoz még más értékeket is vizsgálni kell? Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza lupus kizárása témában

Kedves Levélíró!

A heterozigóta thrombofilia eredmények nem okoznak gondot ilyen szempontból. Ha a lupus negatív volt, elvileg az is kizárható. Akkor szokták ismételni biztosra, ha al első vizsgálat pozitív. Szóval nem az elvileg az ok. Ilyen helyzetben elvileg nem lupus az ok, hiszen nem vetélés történt, hanem gyakorlatilag nem is növekedett a hcg, tehát inkább nem is tapadt meg. Tudom, hogy a nőgyógyászok szokták az aspirint is javasolni, mint a progeszteront is. Annak a megtapadás segítésében talán nagyobb ilyen esetben a létjogosultsága.

Összességében nem alátámasztottan indokolt az aspirin, de tudom, hogy szokták javasolni, nem rossz indulatból mondom, de hátha használ alapon. Mert ugye nagyon szeretnék a babát. Én alapból nem mondanám, hogy szükséges, de ha nem okoz a szedése gyomorpanaszt (érdemes gyomorvédőt szedni mellé) , vagy nem okoz vérzéses tünetet akkor ha a nőgyógyász azt gondolja érdemesnek tartja, nem feltétlenül zárkóznék el.

Nem gyakori az oki szerepe, de esetleg immunológiai vizsgálat nem volt (vérvizsgálat antitestek jelenlétére)?

Kérdés: 2017. november 10., 14:36; Megválaszolva: 2017. november 10., 18:51
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
Ferritin magas
Szájfeltöltés Marfarin mellett
Vérkép kiértékelése
Pajzsmirigy + SM betegség
Magas vas szint