állandó puffadás

Tiszetlet Doktor Ur/Nő!

Két éve epeproblémákkal vizsgálatra kerültem, akkor nem találtak semmit/se követ, se mást.  A munkám elég stresszes, és sokszor fáj az epém azóta is. Folyamatosan kerülöm a problémát okozó ételeket, de talán a sok idegeskedés miatt az állandó szúró fájdalom megmarad.  Rendszeresen eszem a fekete retek tablettát étkezés után.Viszotn egy éve állandóan ha eszek valamit, akkor pár percen belül felpuffadok. A puffadás olyan kellemetlen, hogy bár nagyon vékony testalkatú vagyok a gyomor és az egész hasrészem annyira felpuffad, hogy feszíti a ruhámat,   ugy nézek ki  mintha nagy alkoholos májam és gyomrom lenne. Az is sokszor előfordul, hogy ebéd után hamar kb, 20-30perc múlva elkell mennem vécére, és hasmenés formájában "megkönnyebbülök". Ez, mára már elég kellemetlen számomra, hiszen alig merek enni, mert attól félek, hogy nem találok éppen toalettet a közelemben. Merre induljak el, holkezdjem a vizsgálatokat. Mi okozhatja ezt a problémát?

Köszönettel eduka77

WEBBeteg szakértő válasza haspuffadás témában

Tisztelt Eduka!

 

Az epegörcsök az életünket igencsak megkeserítő fájdalmai, de nem egyértelmű, hogy az Ön panaszai epe eredetűek lennének. Nem tudom, hogy csupán sebésszel konzultált, vagy gyomor-bél specialistával is, de a jobb oldali bordaív alatti szúrás lehet a vastagbél puffadás következménye is, és nem tipikus epepanasz. Ugyanakkor az epegörcsök egy része a hátba, a jobb lapockába előszeretettel sugárzik ki, ennek hiánya gondolkodóba ejtheti az orvost, hogy jól diagnosztizálta-e az esetet. További panaszai azt erősítik, hogy nem biztos, hogy az epének bármilyen betegsége lenne. Természetesen lehet baj az epevezetékkel, vagy a hasnyálmiriggyel is, amikor az emésztőenzimek nem tudnak kellő mennyiségben kiürülni a bélbe, ahol az emésztés zajlik. Ilyenkor az emésztetlen ételt előszeretettel erjesztik bizonyos baktériumok, amelyek gázt és savakat termelnek, amitől felfúvódunk, vagy gázosak leszünk. Az Ön esetében számos vizsgálat elvégzése is szóba jön azért, hogy meg tudjuk állapítani a panasz eredetét. Lehet savtúlműködés, kóros baktériumok elszaporodása a bélben, vagy a már korábban említett egyéb emésztőenzim zavar is az oka, ezért feltétlen javasolnám gastroenterológus felkeresését. 

Üdvözlettel:

Dr. Filiczky István
belgyógyász, gasztroenterológus
Dr. Rose Medical Center
Kérdés: 2010. május 20., 15:49; Megválaszolva: 2010. május 20., 15:49
Kérdések és válaszok: Haspuffadás
Haspuffadás Székelés után
Kedves Doktor úr Panaszaim több mint félve fent állnak.Székelés utáni nagyon erős haspuffadással kezdődött de ez mindig helyre is állt 1-2 óra...
Haspuffadás
Tisztelt Doktor úr, az első kérdésem az lenne, hogy a frissen kapott keményítő terhelés eredményét Ön milyennek véli? (Vércukor terhelés:...
Bélbajok talán?
Tisztelt Doktor Úr! A panaszaim 4-5 napja kezdődtek. Az irodában ülve hirtelen rámjött a székelési inger, és a szokottnál lágyabb székletem...
Haspuffadás
Tisztelt Doktor Úr! 2 hónappal ezelőtt szívinfarktusom volt. Azóta ezeket a gyógyszereket szedem: Xeter, Concor Cor, Efient, Astrix, Tritace...
Hasi fájdalom.
Tisztelt doktor úr. 30 éves férfi vagyok. Problémáim kb 4-5 hónapja kezdődtek, azóta rövidebb-hosszabb ideig jelentkeznek.Szinte állandó...