• Haspuffadás Székelés után

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktor úr Panaszaim több mint félve fent állnak.Székelés utáni nagyon erős haspuffadással kezdődött de ez mindig helyre is állt 1-2 óra alatt gyógyszer nélkül. De egy nagyon erős haspuffadás alkalmával elmentem futni, nagyon nem esett jól kb 15 perc mozgás után abba is hagytam nagyon fájat a hasam. Tehát ez puffadásos futás óta nem állt helyre a hasfeszülésem hatalmas a hasam vagy már 5 hónapja. Ezeken a vizsgálaton voltam már: kilégzési tesztek, tükrözések,vérkép,széklet,hasi uh 3x ,A vastagbél tükrözés enyhe gyulladást mutatott szövettan negatív, hasi uh: fokozott meteorizmus, többszörösen megtört epehólyag.többi negatív.Jobb bordaív alatt érezhető leginkább. Mi történhetett velem a futás alatt?Valami felcsúszott,elmozdult? Vastagbél felcsúszhatott?Vagy valami bél csavarodás? Vagy az epehólyag akkor törhetett meg eddig nem volt megtörve az biztos.Lehet nem is gasztroenterológiai a probléma bár a haspuffadás nagyon nem lehet más..Talán még fontos lehet fekvő helyzetben jobban vagyok állva és mozgás közben nagyon rossz. Már vagy 2 hónapja táppénzen vagyok dolgozni nem tudok. Mit javasol? Válaszát Segítségét előre is köszönöm.

        Dr. Plósz János válasza a haspuffadás témában

        Az objektív puffadásnak két fő oka van. Az egyik a fokozott levegőnyelés (evés, ivás, beszéd közben). Erre gyógyszeres megoldás nincs, a tudatos odafigyelés, a lassú evés, ivás, beszéd, illetve az "üres nyelések" kerülése segít a problémán. A másik esetben a vastagbélbe jutó még emészthető tápanyagot a bélbaktériumok fermentálják, gázképződés mellett. Ez esetben az étkezést követően 1-3 órával jelentkezik a puffadás. Megoldása pre- és probiotikum tartós használata (esetleg bélben ható antibiotikum kúraszerű alkalmazása) lehet, a gyakori, kis étkezések és a rendszeres testmozgás mellett. A székelés után jelentkező haspuffadást nem igazán tudom magyarázni. A rendszeres, intenzív testmozgás visszaállítása mindenképp szükséges a normális bélmotilitás helyreállításához illetve a meglévő bélgázok elengedéséhez (szabadtéri mozgások esetén).


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2019. március 03., 21:24; Megválaszolva: 2019. március 03., 23:36

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Kedves Doktor Úr. már korábban is írtam. Azóta gyomortükrözésen volta. REflux és epés refleux lett megállapítva. Most az alhasam fáj, görcsölget. Ez is szokott stresszesebb időszakban, és most vizsgaidőszak van. Vérvételen voltam,...
        Tisztelt Doktor Nő! Évek óta refluxxal is küzdök. Vékony testalkatú nő vagyok. Nagyon sokszor érzem a hasamban az aorta lüktetését erősen. Volt már több hasi ultrahangom, mind negatív volt. Sokszor van hasfájdalmam, de elég stresszes az...
        Kedves Doktor úr Panaszaim több mint félve fent állnak.Székelés utáni nagyon erős haspuffadással kezdődött de ez mindig helyre is állt 1-2 óra alatt gyógyszer nélkül. De egy nagyon erős haspuffadás alkalmával elmentem futni, nagyon nem...
        Tisztelt Doktor úr, az első kérdésem az lenne, hogy a frissen kapott keményítő terhelés eredményét Ön milyennek véli? ( Vércukor terhelés: 0perc-- 5.0mmol/L, 30p--5.9, 60p --4.7 90p--4, 7, 120p-4, 4.) Azt olvastam Önöknél, hogy...
        2011-ben kezdődött, mellkasi fájdalom, jobb váll fájdalma, hőemelkedés ( 36, 6 állandó stabil helyett 36, 8 és 37, 5 között ingadozik), lapockafájdalom, vándorló hátfájdalom, vándorló hasi fájdalom, torokfájás, hasmenés,...
        Tisztelt Doktor Úr! Csatoltam a fiam vérvétel és laktózérzékenységről szóló leleteit. Kérem segítségét, mert sajnos azt látom, hogy amikor nem eszik tejes dolgokat akkor is puffad és görcsöl a hasa. Próbálok neki kiváltani mindent a...