Meddőségi problémák

Tisztelt Doktor Úr! Négy éve szeretnénk kisbabát. 3/4 év után elkezdtük a vizsgálódást. Nálam kiderült, hogy magas a prolactin szintem. Endokrinológus kezel, az érték normalizálása hosszú időbe telt, de sikerült. Jött a csoda. Spontán terhesség. Korai vetélés lett a vége. Jelenleg meddőségi kezelésben veszünk részt. A férjemnél 1-es kromoszómán pericentrikus inverziót állapítottak meg. 3 genetikusnál jártunk, többek között egy fővárosi klinikán is. Nem támogatták az orvosunk PGD felvetését. Ez nem probléma. Más orvos szerint a beágyazódásnál okozhat "zavart". Illetve próbálkozni kell. Eddig kettő sikertelen IVF kezelésen vagyunk túl. A stimulációk jól sikerültek, az embriók szépek. A beültetésekre mindkét esetben az 5. napon került sor. A problémánk, hogy embrióink nem tapadnak meg. Meddőségi immunológushoz fordultunk, ahol az NK funkciók kivételével minden rendben találtak. Lényegében tájékoztattak, hogy erősebb immunrendszerrel rendelkezem, ami állhat a beágyazódási problémáink hátterében. (Csatolmányként az NK lelet) A magas NK sejtarány miatt a tervezett FET-hez kiegészítő kezelést javasoltak (ASA Protect+Clexane0,8+Prednisolon) . A meddőségi centrumban a kezelőorvosunk ezzel nem ért egyet. Endometrium biopsziát javasolt, ami állítólag az NK értékeinkre kedvező hatással lehet. Kétségek között vagyunk. Orvosok homlok egyenest mást javasolnak. Már a váltáson is gondolkodtunk. Tisztában vagyunk azzal, hogy a döntést nekünk kell majd meghozni, de szeretnénk egy független szakember véleményét is kikérni: a méhkarcolás valóban pozitív irányba viheti-e az NK értékeket? Ilyen mértékben? Tényleg túllövés a szteroidos kezelés? Árthatok vele a magzatnak? A férjem kromoszóma rendellenessége okozhatja-e a nehézséget? Segítő válaszát előre is köszönöm! "Édesanya szeretnék lenni"

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tekse István válasza ivf témában

Kedves Kérdező!

Válaszaim:

- az endometrium scratching -fiatalabb életkorban főleg- növeli a beágyazódási arányt ( NK funkciót, hogy változtat-e számomra kétséges)

- a steroid használata minden IFV program alappillére ( a dózis függ az alapbetegségektől )

- a steroid kezelés nem árt a magzatnak

- a kromoszóma eltérésre a genetikus tud adekvát választ adni

Üdvözlettel: Dr. Tekse István

Meddőségi-endoszkópos specialista, nőgyógyász-endokrinológus

www.szulesz-nogyogyaszt.hu

Dr. Tekse István
Dr. Tekse István Szülész-nőgyógyász
TervezettBaba szakértő
Kérdés: 2021. június 28., 14:01; Megválaszolva: 2021. július 11., 14:13
Kérdések és válaszok: Gyermektervezés
Lehetek terhes?
Gyermekvállalás
Babavárás lehetséges-e?
Összeférhetettlenség
Fogamzásgátló tabletta után